Interclub KOSK 4 Ronde 5

KOSK 4 KGSRL 6 08 - 08
Verboven Alex (1821) De Graef Marc (1843) 1 - 0
Tytgat Karel (1821) Van Muylem Tom (1842) 1 - 0
Wuyts Tom (1670) Wagner Hans (1719) 0 - 1
Pierloot Luc (1406) Vanbellingen Patrick (1694) 0 - 1

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tom :

Op zondag één december mocht KOSK 4 het opnemen tegen KGSRL 6. Met een een versterking op het eerste bord maakte we een goede kans om te winnen tegen een ploeg die gelijk was in sterkte en punten.

Onze versterking Alex Verboven mocht het goede voorbeeld geven op het eerste bord, met wit speelde hij de zukertort. Kort na de opening speelde Alex zijn toren in het centrum die ingesloten geraakt maar met alle witte stukken op de koning gericht kon zwart hier geen gebruik van maken. Alex veegde de verdedigende koningspionnen weg waardoor deze in zijn blootje stond. Toen Alex zijn dame erbij bracht gaf zwart op en het eerste punt van de ploeg was binnen.

Op het tweede bord mocht Karel Tytgat het opnemen met zwart. Met een opening waar ik weinig van begreep stond Karel zijn zwarte loper ingesloten door zijn eigen stukken. Na de korte rokade ging zijn zwarte loper uiteindelijk terug naar zijn beginplaatsje. Wit maakte hier weinig gebruik van en brak de stelling open waardoor Karel zijn stukken goed kwamen te staan en wit helemaal terug moest. Karel bleef aanvallen en en won de partij met wat hulp van wit. Met twee punten voor kon de ploeg nu niet meer verliezen.

Ikzelf speelde op het derde bord een variant op het Frans, het ging redelijk gelijk op in de opening. Met al mijn stukken viel ik zijn koning aan op de damesvleugel en zwart viel de witte koning aan op de koningsvleugel. Met veel trekken en duwen gaf ik mijn goede loper weg voor een paard waardoor mijn tegenstander het centrum kon vastzetten en oprukken met zijn g & h pion. Hierdoor moest ik een kwaliteit geven om niet mat te lopen, met 2 torens en een paar pionnen moest ik het opnemen tegen een toren, een pion meer en een moordende loper & paard. De zwarte pionnen bereikte dan ook makkelijk mijn kant van het bord waarop de eerste verlies partij van de ploeg een feit was.

Tot slot speelde Luc Pierloot op het laatste bord, alle druk ruste op zijn schouders voor de winst. Zijn tegenstander speelde het koningsgambiet dat Luc iets beter kende en zo beter uit de opening kwam te staan. Beide hadden veel tijd verloren maar met gelijke stukken en een veel betere stelling begon wit op trucjes te spelen hij begon ook sneller te spelen. Luc leek een klein beetje geïntimideerd van alle belangstelling en de tijdsdruk waardoor hij slechtere zetten begon te spelen. Hierdoor verloor hij jammer genoeg een pion. Nu ruilde wit alle grote stukken af en kon het dan afmaken in het eindspel met een pion voor, die Luc niet meer kon tegen houden.

Met een een gelijke stand moesten we de puntjes delen en hebben we ons verdriet dan maar aan de bar verdronken. Met de volgende ronde in het vizier naar het verre Estampuis hopen we nog een keer op een winst voor de ploeg.

Tom.

Verslag van KOSK 3

Verslag van KOSK 5

Terug naar interclub

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël