West-Vlaamse Interclub KOSK 1 Ronde 5

Knokke 1 KOSK 1 08 - 08
Dezutter Johan (1928) Decrop Benjamin (2161) 0 - 1
Desmedt Gino (1917) Decrop Hendrik (1902) 1/2 - 1/2
Van Vlaenderen Peter (1811) Pincket Michaël (1856) 1/2 - 1/2
Tavernier Philippe (1746) Pincket Thomas (1880) 1 - 0

Tijdens de laatste ronde moest KOSK 1 het opnemen in en tegen Knokke 1. Enkel voor Knokke 1 stond er nog iets op het spel. Zij konden bij winst nog derde worden. KOSK 1 had niets meer te winnen of te verliezen. Zij waren al zeker dat ze vice-kampioen waren.

Benjamin speelde op het eerste bord. Tijdens de opening koos hij er vrijwillig voor om zijn rokade op te geven maar in ruil had hij een grote stukkenactiviteit. Die stukkenactiviteit bleek maar dan voldoende compensatie te zijn voor de opgave van zijn rokade. Benjamin slaagde erin om de dame te winnen tegen het loperpaar. Daarna was het nog even uitkijken maar de overwinning kwam nooit meer in gevaar. 0-1.

Michaël speelde op het derde bord. Tijdens de opening ontstond een felle strijd in het centrum. Uiteindelijk slaagde Michaël erin om zijn tegenstander op te zadelen met een geïsolleerde d-pion maar zijn tegenstander had dan weer tegenkansjes op de koningsvleugel. Omdat de spelers al heel wat tijd hadden verbruikt besloten ze hier om de punten te delen. 0,5-1,5.

In de twee andere partijen volgde een sterk staaltje van fair-play. Op het tweede bord speelde Hendrik. Tijdens de opening moest Hendrik toch even goed uitkijken om geen stuk te verliezen. Hij deed dit en niet veel later won hij zelfs een pion. Zijn tegenstander zocht nu wat tegenspel maar hij verbruikte daarbij zeer veel tijd. Uiteindelijk slaagde hij erin om af te ruilen naar een dame eindspel met een pion minder maar hij had nog maar een goede 20 seconden meer, terwijl Hendrik nog een klein uur had. Toen Hendrik zijn pluspion verloor besloot hij om niet verder te spelen op tijd maar om sportief de punten te delen. 1-2.

Op het vierde bord speelde Thomas. Zijn tegenstander maakte een zootje van zijn opening en al snel leek Thomas gewonnen te staan. Hij slaagde er echter niet in om zijn tegenstander direct af te maken en toen Thomas zijn aanval wat afzwakte, trok zijn tegenstander zelf ten aanval. Hij liet daarbij echter zijn koning in het midden staan en toen de situatie er bij Thomas even niet goed uitzag, kreeg hij opnieuw tegenkansen. Ondertussen was zijn tijd ook serieus geslonken. Dat was het sein voor zijn tegenstander om ook wat fairplay toe te passen. Hij stopte met noteren, speelde met twee handen en had maar oog voor één iets en dat was de klok van Thomas. In een gewonnen stelling ging Thomas dan ook door zijn vlag waarna Hendrik zijn sportieve remise serieus beklaagde. 2-2.

Zo spelen Knokke 1 en KOSK 1 dus 2-2 gelijk. Dankzij dit gelijkspel eindigt KOSK 1 op de tweede plaats en zijn ze dus vice-kampioen!

Verslag van KOSK 2

Terug naar West-Vlaamse interclub

© 2013 – 2020 Olivia & Michaël