Interclub KOSK 3 Ronde 2

Tielt 1 KOSK 3 1 - 3
Keirse Steven (1906) Defour Rudy (1752) 0 - 1
Delafontaine Brant (1833) Wuyts Tom (1689) 1/2 - 1/2
Eelbode Ronald (1604) Zotikishvili Dimitri (1648) 0 - 1
Daels Ilse (1521) Dereeper Wim (1571) 1/2 - 1/2

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tom :

Op de eerste oktober stond de tweede interclub ronde op het programma. Daarin moest KOSK 3 samen met KOSK 5 naar Tielt. In Tielt echter was er iets speciaals te doen waardoor we helemaal rond moesten rijden en maar juist om twee uur aankwamen. Ons vierde bord was zelfs iets te laat omdat hij de ingang niet vond.

Op het vierde bord speelde Wim Dereeper tegen Daels Ilse. Ondanks het feit dat Wim met vijf minuten achter begon was het na bijna twee uur spelen terug helemaal gelijk van tijd en zonder dat er veel gebeurd was in de partij. Wanneer ze dan beiden bijna aan de veertigste zet kwamen en dus bijna in tijdsnood, werd remise overeengekomen in een stelling die nog steeds gelijk stond. Hierdoor kwam de stand op 0,5-0,5.

Zotikishvili Dimitri mocht op het derde bord met zwart tegen Eelbode Ronald spelen. Wit rokeerde lang waarop Dimitri kort rokeerde en zijn pionnen op de damevleugel allemaal naar voor schoof richting de koning. Wit werd overrompelt op zijn damevleugel en het duurde dan ook niet lang meer voordat wit opgaf. Hierdoor kwam KOSK op voorsprong met 0,5-1,5.

Rudy Defour mocht weer op het eerste bord spelen tegen Keirse Steven. Nadat Rudy kort rokeerde kwamen opeens de h en g-pion snel vooruit op Rudy‘s koningsstelling. Wit offerde zijn paard op h7 maar Rudy weigerde te slaan en viel zelf aan op de damevleugel waar de witte koning stond. Na veel geduw en getrek op beide koningsstellingen kwam wit beter te staan. Rudy moest vechten om er nog een remise uit te halen, maar wit vergiste zich van zet waardoor hij een stuk verloor en waardoor zwart een mooie vrijpion kreeg die niet te stoppen was. Met een grote konijnenpoot, die in de vorige interclubpartij door Tom was gebruikt, wint Rudy nu zijn partij. Hierdoor kwam de stand op 0,5-2,5 te staan.

Op het tweede bord mocht Tom Wuyts zijn eerste partij met wit van het seizoen spelen tegen Delafontaine Brant. Tom speelde een mooie Londen-opening waar zwart niet wist wat te doen. Tom maakte hier echter geen gebruik van en begon na de opening heel passief te spelen en alle stukjes terug achteruit te spelen. Na veel getrek en geduw, voornamelijk van zwart, probeerde hij de stelling te openen. Wanneer beiden in tijdsnood kwamen, waren er veel stukken geruild in een korte tijd. Wanneer beide spelers aan de veertigste zet waren, konden ze terug rustig ademen. Maar nu had zwart het voordeel gekregen met de verst verwijderde vrijpion in een gelijke pionnen structuur en een loper tegen een wit paardje. Tom stelde remise voor aangezien het niets meer uitmaakte voor de ploeg, het al zes uur was en we daar nog als enigen aan het schaken waren. Zwart wilde echter winnen en probeerde het paard in te sluiten aan de rand met zijn loper. Hierdoor blokkeerde het ook zijn rand vrijpion. Maar aan de andere zijde van het bord had Tom dan weer een pion meer maar hij kon geen vrijpion creëren omdat de beide koningen de hele tijd aan die kant bleven. Weeral kwamen beide spelers in tijdsnood en moesten dus sneller spelen. Hierdoor kon Tom zijn paard geven voor de laatste pionnen van zwart. Hierop stelde zwart dan zelf remise voor aangezien hij niet mat kon zetten met alleen een loper. Na zes uur schaken kwam daarmee de stand op een mooie 1-3.

KOSK 3 wint daarmee de tweede ronde en komt in de rangschikking op de derde plaats te staan. Als ploeg met één van de laagste elo‘s in de reeks vecht KOKS 3 tegen de degradatie aan de kop van het klassement. De volgende ronde op 22 oktober krijgt KOSK 3 het bezoek van Landegem 2 en dan zal KOSK 3 ook zijn best doen om bonvenaan te blijven staan.

De ploegkapitein, verslaggever en schaker allemaal ad interim Tom Wuyts.

Verslag van KOSK 2

Verslag van KOSK 4

Terug naar interclub

© 2013 – 2019 Olivia & Michaël