Interclub KOSK 3 Ronde 4

Bredene 1 KOSK 3 2 - 2
Passchyn Maarten (2046) Defour Rudy (1752) 1 - 0
Lagast Herve (2022) Wuyts Tom (1689) 0 - 1
Robson Glenn (1628) Zotikishvili Dimitri (1648) 1/2 - 1/2
Nolf Franky (1627) Dereeper Wim (1571) 1/2 - 1/2

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tom :

Op zondag 19 november moest KOSK 3 het, op verplaatsing, opnemen tegen Bredene 1, die evenveel punten hadden. Maar gemiddeld had Bredene wel 200 elopunten meer dan KOSK 3. Omdat het zo‘n dichte verplaatsing was gingen veel spelers op eigen houtje naar daar. In Bredene toegekomen wachtte ons een onaangename verrassing. In het gebouw, voornamelijk in de gang ging een alarm af dat ze niet konden uitzetten en pas maandag hersteld ging worden. Dus telkens je naar het toilet ging of eventjes naar buiten zat er een piep geluid in je hoofd, wijselijk hadden ze de bar verplaatst naar de analyseruimte. Iets na twee uur waren de partijen dan begonnen mits nog een kleine afleiding wanneer Luc Vandevelde een kwartiertje te laat binnen kwam voor KOSK 5.

Op het laatste bord speelde Wim Dereeper met wit tegen Nolf Franky. Na een goede zeven zetten stond Wim een kwal voor maar zijn koning stond bijna in zijn blootje. Zwart nam het initiatief in handen en viel volop aan op de witte koning, maar Wim verdedigde goed. Na een groot deel van de stukken te ruilen stond Wim een paard voor tegen een paar pionnen. Maar helaas stond dat paard wel ingesloten op a8. Beide spelers kwamen dan maar remise overéén waardoor het 0,5-0,5 werd.

Zotikishvili Dimitri mocht op het derde bord spelen tegen Robson Glenn. Wit speelde koningsgambiet maar liet de zwarte paarden in zijn stelling komen. Glenn zag dat zijn voordeel met wit weg was en stelde remise voor. Maar op het moment dat hij het voorstelde speelde zwart juist een dubbele aanval, waarbij Dimitri een toren won voor zijn paard. Maar wit liet het hier niet bij en begon volop op de aanval te spelen en zijn f-pion op te spelen. Hier had Dimitri gewoon de pionnen moeten ruilen maar hij liet de pion opspelen tot f6 met matdreiging op g7. Met een kwal voor maar een mindere stelling nam Dimitri de remise aan waarbij het 1-1 werd in de stand.

Op het eerste bord speelde Defour Rudy met zwart tegen Passchyn Maarten. Nadat Rudy kort gerokeerd had, opende Maarten de g-lijn en begon mat te dreigen op g7. Rudy hoopte om de mat te verhinderen door zijn paard op h5 te zetten. Helaas was dit een mindere zet en begon Maarten mat te dreigen op de h en g-lijn. Rudy zag dat zijn stelling hopeloos begon te worden en gaf op. Hierdoor kwam KOSK 3 achter in de stand met 2-1.

Tot slot speelde ikzelf op het tweede bord tegen Lagast Herve met wit. Er kwam een Londen boring op het bord en waar je normaal gezien met wit dan begint aan te vallen zette ik al mijn stukken terug op stal. Na kort te rokeren stonden mijn paarden op e1 en f1 en een loper h2. Zwart had ook kort gerokeerd en speelde zijn f & g-pion op, voor volop in de aanval te gaan. Na wat veel trek en duw werk kwam ik met wit in tijdsnood waardoor ik rond zet 25 remise voorstelde. Maar helaas weigerde zwart doordat hij een betere stelling had en nog vijftien minuten op zijn klok. Na nog wat trek en duw werk kwam de tijd van mezelf onder de minuut en die van Herve onder de vijf minute waarop ik een tweede keer remise voorstelde. Zwart weigerde en sloeg op g2 om een stuk te winnen althans dat dacht hij. Als hij de remise aanvaarde was Bredene 1 wel zeker van de winst. Na alle stukken af te ruilen op g2, voor wit dan alle stukjes dat op de eerste rij niet mee mochten doen had zwart zich vergist. Nu stond zwart twee torens en vijf pionnen tegen één witte toren, vier pionnen en twee paarden voor/achter is te zien hoe je wilt bekijken. Met de veertigste zet te spelen had ik nog juist veertig seconde over en wilde zwart nog altijd op winst spelen. Maar mijn witte paardjes werkte mooi te samen en met een constante dreiging van dubbele aanvallen. Herve had echter niet opgemerkt dat ik hem mat kon zetten in het midden van het bord. Hierdoor werd het terug gelijkspel 2-2.

Door deze mooie remise zakt KOSK 3 naar de vijfde plaats om het op 3 december op te nemen tegen de laatste in stand Knokke 1.

Tom.

Verslag van KOSK 2

Verslag van KOSK 4

Terug naar interclub

© 2013 – 2019 Olivia & Michaël