Interclub KOSK 3 Ronde 7

KBSK 4 KOSK 3 2,5 - 1,5
Larsen Harald (2072) Defour Rudy (1752) 0 - 1
De Bisscop Maxim (2019) Wuyts Tom (1689) 1/2 - 1/2
Defreyne Luc (2011) Pierloot Luc (1604) 1 - 0
Pu Linden (1713) Dereeper Wim (1571) 1 - 0

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tom :

Op zondag 25 februari stond ronde zeven gepland tegen KBSK 4. Deze ploeg speelt voor de titel met normaal gezien op de eerste drie borden een 2000+ elospeler. Het ging dus een moeilijke opgave worden voor KOSK 3 die het helaas weer moest stellen zonder Dimitri. Ook waren we iets te laat vertrokken waardoor we vijf minuten te laat toe kwamen.

Op het tweede bord mocht Tom Wuyts het opnemen tegen De Bisscop Maxim. Na vijftien zetten gespeeld te hebben stond Tom een loper tegen een toren achter. Maxim had maar 10 minuten aan zijn bord gezeten en nu hij gewonnen stond, nam hij de partij iets te licht op. Hij begon dan ook rustiger te spelen waardoor Tom met wit terug in het spel kwam. Tom won een toren tegen een loper terug en dreigde nog een pion te winnen. Tom stelde dan ook remise voor waarop Maxim prompt zijn hand er af schudde. Hierdoor kon KOSK 3 niet meer verliezen met vier-nul en werd het al 0,5-0,5.

Op het laatste bord speelde Wim Dereeper tegen Pu Linden. Wim rokeerde met wit kort terwijl Linden lang rokeerde. Hierdoor kwam op beide spelers koningsstelling een aanval en was het om ter eerst. Linden schoof de pionnen vast op de damesvleugel en opende de h-lijn. Wim offerde het ene na het andere stuk op de damesvleugel maar zwart weigerde elk offer te aanvaarden. Eens de zwarte dame en toren op de h-lijn stonden kon Wim de mat niet meer dekken en gaf hij op. Wim had zich dapper geweerd maar het werd toch 1,5-0,5 in het nadeel voor de KOSK.

Luc Pierloot speelde met zwart tegen Defreyne Luc op bord drie. Deze partij stond lange tijd gelijk maar wit begon meer en meer ruimte te krijgen. Zwart werd helemaal terug gedrongen. Luc probeerde zich noch te verweren maar het kon niet meer baten. Wit zijn aanval was te sterk en het werd 2,5-0,5 KOSK kon niet meer winnen maar toch speelde Rudy noch dapper door.

Tot slotte speelde Rudy Defour op het eerste bord tegen Larsen Harald. Wit zette zijn beide lopers gericht op de zwarte koningsstelling. Terwijl Rudy met zwart de damesvleugel toeschoof. Wit probeerde door het midden te breken in plaats van aan de vallen op de koningsvleugel waardoor Rudy f5 kon spelen en alles toe zetten. Wit bleef proberen er door te komen maar helaas gaf hij daarvoor een paar pionnen waardoor Rudy alles kon af ruilen naar het eindspel toe. Beide spelers hadden nog één toren en zwart vier verbonden pionnen en wit twee enkele pionnen. Het was een gemakkelijk eindspel met winst voor zwart maar Rudy en Harald zaten daar nog als enige in de zaal te schaken en begonnen vermoeid te worden. Rudy liet een paar keer de makkelijke winst liggen en gaf al zijn pionnen weg. Wit had uiteindelijk nog een vrijpion die zwart alleen kon tegen houden door zijn toren te geven. Gelukkig voor Rudy kon hij de winst claimen doordat Harald zijn vlag was gevallen. Hierdoor verliest KOSK 3 nipt met 1,5-2,5.

Tot nader inzien had Tom moeten doorspelen tegen Maxim in plaats van remise voor te stellen waardoor het 2-2 zou geëindigd zijn. Maar met een 2,5-1,5 nederlaag tegen een ploeg met een exact gemiddelde van 300 elo punten meer op elk bord, zakt KOSK 3 naar een gedeelde vijfde plaats. Maar KOSK 3 moet nog wel tegen drie van de vier spelen die vanonder staan. Ronde acht gaat door in het clublokaal op 11 maart tegen pion 68, waarbij Kim Oleg en Podevijn Guido spelen.

Tom.

Verslag van KOSK 2

Verslag van KOSK 4

Terug naar interclub

© 2013 – 2019 Olivia & Michaël