West-Vlaamse Interclub KOSK 1 Ronde 4

KOSK 1 Kortrijk 1 12 - 04
Cocquyt Tijs (2122) Dechamps Mark (2001) 1 - 0
Pincket Thomas (1901) Marescaux Bart (1977) 1 - 0
Vanmassenhove Frederik (1902) Merchiers Koen (2028) 1 - 0
Zotikishvili Dimitri (1779) De Cock Hans (1571) 1 - 0

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Thomas :

Op vrijdag 11 januari werd de vierde en voorlaatste ronde van de West-Vlaamse interclub gespeeld. Hierin nam KOSK 1 het thuis op tegen Kortrijk 1.

Dimitri speelde op het vierde bord. Wit zorgde ervoor dat Dimitri zeer vlug gederokeerd werd. Om dit te bekomen deed wit een offer. Om zijn stuk terug te winnen moest hij veel schaakjes geven. Hierdoor kon zwart zijn stelling verbeteren. Zwart ontwikkelde verder met telkens aanval op de dame. Toen ik een tweede maal ging kijken waren ze aan het overschakelen naar een eindspel. Via een schaakje ging wit materiaal verliezen. Wit besloot dan maar ook om op te geven.

Thomas speelde op het tweede bord. Er werd rustig ontwikkeld, maar op zet acht moest wit toch even nadenken welke zet hij ging spelen. Zijn dame stond aangevallen en er waren vijf (!) mogelijkheden. Hij koos ervoor om zijn loper tussen te plaatsen. Deze werden geruild en zwart speelde een paard naar g4. Wit beantwoorde deze niet al te goed. De volgende zet van zwart dreigde mat. Dit kon hij nog verhinderen maar het kwaliteitsverlies niet. Niet veel later besloot wit ook om op te geven. Zo was het eerste matchpunt binnen.

Frederik speelde op het derde bord. Ook hier een rustige opbouw met een zeer vlugge damesruil. Dit hield Frederik niet tegen om aan te vallen. Hij zorgde ervoor dat de lopers van zwart heel zwak werden. Het hielp ook dat zwart enkele mindere zetten speelde. Frederik won twee pionnen. Echter moet hij zeer vlug één teruggeven. Toch bleef Frederik beter staan en hij kon nog een toren ruilen. Nu had Frederik een zeer sterk wapen namelijk twee verbonden vrijpionnen. Niet veel later gaf zwart toen ook op.

Tijs speelde op het eerste bord. Tijs begon met tijdsachterstand door een tiental minuten te laat te komen. Hij bouwde een rustige stelling op en zwart had blijkbaar veel tijd hiervoor nodig. Hierdoor was de tijdsachterstand volledig weggewerkt. Tijs verbeterde zijn stelling telkens, terwijl zwart passiever en passiever kwam te staan. Ondertussen werden er enkele stukken geruild. Bij een stukruil besloot Tijs om niet onmiddellijk terug te slaan maar brak hij de zwarte koningsstelling open. Zwart zag het onheil komen en besloot om een pion (die op promoveren stond) te slaan. Echter was dit uitstel van executie. De f-lijn kwam volledig open en niet veel later ging zwart mat.

KOSK 1 wint zo met 4-0 van Kortrijk. Jammergenoeg deed Izegem hetzelfde. Dit betekent dat er aan de top van het klassement geen wijziging is gebracht. Op vrijdag 25 januari staat de laatste en beslissende matchen op het programma.

Thomas.

Verslag van KOSK 2

Terug naar West-Vlaamse interclub

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël