Interclub KOSK 1 Ronde 1

KOSK 1 Deurne 1 5 - 3
Bouhallel Rabah (2302) Froeyman Helmut (2306) 1 - 0
Defromont Benjamin (2245) Van Mechelen Jan (2236) 1/2 - 1/2
Timmerman Gert Jan (2196) Sadkowski Daniel (2219) 1/2 - 1/2
Decrop Benjamin (2190) Van Herck Marcel (2103) 1/2 - 1/2
Peeren Yen (2169) Tolk Pieter (2084) 1/2 - 1/2
Cocquyt Tijs (2126) Scheurmans Robert (2052) 1 - 0
Roger Mehdi (2125) Ismail Tamer (2049) 1/2 - 1/2
Vanden Bussche Steven (2034) Dugailliez Guy (2040) 1/2 - 1/2

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tijs :

Onze eerste ploeg werd wat vertimmerd. Dat gebeurde vakkundig want er zit een Timmerman in de ploeg. U ziet, uw dienaar blijft ook dit seizoen grappig in zijn verslagjes, er zijn nog zekerheden ;).

Na enkele jaren dienst in de tweede ploeg komen Yen, uw dienaar en Steven (terug) in de eerste ploeg. Rabah blijft op 1. Benjamin Defromont stijgt razendsnel op de elolijsten en zit al op 2 (2245 fide voor iemand die 4 jaar schaakt, waar gaat dat eindigen?) Onze Timmerman op 3. Slimcrop schuift van 2 naar 4 en zit zoals gewoonlijk vol vertrouwen. Yen en uw dienaar op 5 en 6 en hopen daar een vervolg te breien aan hun sterke score van vorig jaar. Mehdi schuift van 4 naar 7 dus daar hopen we toch op wat puntjes. Steven is een sterk bord 8. En er is aan alles gedacht, er staan 2 vervangers klaar als Mehdi en Benjamin in Frankrijk spelen. Benieuwd wat dat gaat geven dit jaar, te beginnen met de komst van het ervaren Deurne.

Op bord 3 gingen de zetten het snelst. Gert-Jan speelt al jaren de Vierpionnenvariant tegen de Aljechin. Dat geeft scherpe partijen maar de stelling leek voortdurend in evenwicht en remise was de logische uitslag. 0,5 - 0,5.

Mehdi speelt volgens het verslagje van Robert Schuermans (zeker eens het geanimeerde en vooral gefrustreerde verslagje lezen op de site van Deurne) op onverklaarbare reden op een laag bord. Bij deze wil ik dit duister fenomeen verklaren. Mehdi had 2 jaar terug een rating van om en bij de 2170 fide. Na 2 mindere jaren heeft hij nu 2125 fide en zakt daardoor wat borden. Geen idee wat ze daar in Deurne zo mysterieus aan vinden. Soit, hij kreeg de Philidorverdediging tegen. Wit heeft meer ruimte, lijkt veel beter te staan maar in realiteit is het voordeel minuscuul. Hij gebruikte veel tijd maar vond geen manier om de zwarte stelling te breken en het stond 1 -1.

De Jobava aanval op bord 2. De Georgische superGM haalt daar fantastische resultaten mee, maar hij is zowat de enige. Het werd toch redelijk complex maar Benjamin hield Jan Van Mechelen knap op remise. 1,5 - 1,5.

Slimcrop speelde tegen de ervaren en altijd gevaarlijke Marcel Van Herck. Zat nadien toch vooral met het gevoel dat er meer in zat. Laten we het een plusremise noemen. 2-2 bij het ingaan van de tijdnoodfase.

Een clash der stijlen op het topbord. Helmut Froeyman is één van de bekendste schakers van het land. Gekend als Brabo met zijn interessante en aangenaam te lezen blog en gevreesd als schaker met de “goede/grote/gedreven/overdreven” openingskennis. Rabah houdt van het eindspel, geeft les over strategie maar heeft een hekel aan openingen. Hij koos dan maar voor 1.d3 en 2.Pd2. Daar ontloop je wel het huislabo mee maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het leek op een KIA maar dan eentje die beter uitdraaide voor zwart. Tijdens het derde uur dacht ik dat Rabah echt in moeilijkheden ging komen. (Helmut noemde het zelfs “gewonnen voor zwart”) maar in het vierde uur, met naderende tijdnood kantelde de partij en stond het plots 3 – 2. Nice one Rabah!

Na de tijdnood waren de 3 nieuwkomers nog bezig en ondanks de voorsprong maakte uw dienaar zich zorgen. Ik keek rechts van mij en zag Steven in een remise torenfinale. Links van mij zag het er echt beroerd uit bij Yen. En ikzelf zat in een veel te moeilijk eindspel. Ik kwam met zwart goed uit de opening. Robert Schuermans offerde dubieus een kwaliteit waarna ik moest kiezen tussen f3 om de koningsstelling te verzwakken of Te7 om de e-lijn te veroveren. Ik koos verkeerd, gaf de e-lijn aan mijn tegenstander en kwam onnodig in problemen. Grote problemen. Het was een complex eindspel die de engines 0.0 geven maar die je in de praktijk heel makkelijk kunt verliezen. Zowel met wit als zwart. Met 46...Th7-h8 blunderde ik als eerste terwijl Th1 remise maakt. Wit moet mat verhinderen en daarna houdt Td1 de vrijpion onder controle. Toen ik een zet later Th1 speelde liep mijn tegenstander in een matnet. Onverhoopte winst voor uw dienaar. De arme Robert was er het hart van in. Ik kreeg geen drankje terug en analyseren wilde hij al helemaal niet meer. Te begrijpen natuurlijk, elke schaker kent dat vreselijke gevoel na zo‘n blunder. 4 – 2 en we begonnen de winst te ruiken.

Yen won na 12 zetten een stuk voor 3 pionnen én had aanval. Had een fantastische stelling. Wat ben je met 3 extra pionnen op de damevleugel als je een koningsaanval op je bord krijgt? Maar Yen gebruikte veel tijd en tijdens de tijdnoodfase werden er wel erg veel stukken geruild en als de aanval verdwijnt en het eindspel begint zijn drie pionnen plots wel een stuk waard. Zwart speelde voor winst en leek die ook te behalen maar ergens kon Yen zijn loper geven voor paar pionnen en T tegen T+a pion werd remise. Een enorme opluchting viel van Yen zijn aangezicht en de match was gewonnen. 4,5 - 2,5.

Steven speelde zijn solide Caro kan en leek een kleine plus te hebben in het middenspel. Het werd een toreneindspel die resulteerde in een dame-eindspel maar remise werd het logische resultaat. 5 – 3.

Een moeizame, gevleide winst en een fantastisch begin van het seizoen. Schuermans noemt het in zijn verslag niet alleen een “onverdiende winst”, daar kan je nog over discussiëren maar ook “zeer unfair”, dat is er natuurlijk ferm over. Geen enkele van onze 8 spelers heeft zich dan ook maar enigszins onsportief of unfair gedragen. Dat er wat lawaai was is in het lokaal geldt ook voor ons. We zullen deze kinderachtige uitspraak dan maar wijten aan zijn pijnlijke blunder, een zure terugrit naar Deurne en het feit dat hij ‘s avonds nog het verslagje typte in plaats van eerst een nachtje te slapen.

Over 2 weken de West – Vlaamse derby in Brugge en dat is altijd een leuke verplaatsing.

Uw dienaar.

Verslag van KOSK 2

Terug naar interclub

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël