Interclub KOSK 1 Ronde 2

KBSK 2 KOSK 1 4,5 - 3,5
Ratsma Rosa (2282) Bouhallel Rabah (2302) 0 - 1
Boucquet Emile (2157) Defromont Benjamin (2245) 1 - 0
Vandendriessche Jan (2121) Demarcke Dirk (2199) 1/2 - 1/2
Verduyn Frederic (2120) Timmerman Gert Jan (2196) 1 - 0
De Vogelaere Robin (2073) Decrop Benjamin (2190) 1 - 0
Vandenbuerie Joachim (2040) Peeren Yen (2169) 0 - 1
De Vent Rens (1993) Cocquyt Tijs (2126) 1/2 - 1/2
Barzeele Raf(1991) Decrop Ruben (2035) 1/2 - 1/2

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Tijs :

Na de mooie overwinning tegen Deurne trokken we vol vertrouwen naar Brugge. Steven en Mehdi werden vervangen door Dirk en Domcrop. Elo-gewijs waren we licht favoriet.

Met Domcrop-Barzeele 2 zeer ervaren spelers op bord 8. Domcrop speelde 2.f4 tegen het siciliaans, tja, ik was al blij dat Raf niet direct 2. …d5 speelde. De zetten gingen snel en toen ik na een uurtje een eerste keer langs de borden liep stond het al 0,5 - 0,5.

Dirk mocht de KIA van Jan Vdd bekampen en deed dat vooral door ruimte te winnen op de damevleugel. Geen van beiden dacht voordeel te hebben en 1 - 1.

Gert – Jan kreeg een leeuw tegen. Een “echte” met h6 g5 Pf8 Pg6 het leek goed te gaan, stond pion voor en lang dacht ik dat hier ons eerste punt gescoord ging worden, maar Verduyn zocht en vond voortdurend tegenspel. Timmie kwam in tijdnood en net na zet 40 kwam hij zeggen dat hij verloren stond. 2-1 achter.

Een positionele strijd bij slimcrop. Duwde op de half open c-lijn op de achtergebleven c-pion maar moest ook Kf8 spelen om zijn g-pion te dekken en de h-toren buiten spel te zetten. Wit had de betere stukken. Uiteindelijk liep de zwarte sire nog naar c6 maar zijn tegenstander speelde goed en liet niet meer los. 3-1 het begon er echt slecht uit te zien.

Yen speelde weer een van zijn anti sicilians. Hij doet dat om minder theorie te moeten kennen maar veel spelers die siciliaans spelen kennen wel degelijk al die anti dinges. Hij kwam minder uit de opening, zijn tegenstander had solide stelling, meer tijd en het loperpaar. Wat doe je dan? Het paard naar e5, de torens naar de f-lijn, de Dame naar h4 en aanvallen… Zwart overzag een truucje en het stond 3-2 Het kon nog.

Uw dienaar kreeg nogmaals de dekselse London tegen. Rens, die dat al jaren speelt, week af van het “normale” Pe5 plan met een vroege De2. Ik plantte dan maar een paard op e4 en kwam gelijk uit de opening. Maar typerend voor het Londonsysteem, wit heeft niet echt voordeel maar het speelt logischer, makkelijk. De stelling leek mij evenwel voortdurend in evenwicht en het evolueerde in een D+P tegen D+L eindspel en in de tijdnood werd zijn passief paard actief en mijn zwakke loper heel sterk. Het kon plots weer alle kanten uit. Net na de tijdnood gooide ik met g5 mijn koningsstelling open en dacht te winnen maar Rens vond een knap paardoffer die resulteerde in eeuwig schaak. Jammer dat ik die zet overzag anders had ik met Dd6+ nog tijdje kunnen proberen. 3,5 - 2,5.

Toen ik ging analyseren dacht ik dat de 2 Fransen 1,5 gingen scoren en het 4-4 ging worden, maar het liep helemaal fout bij Benjamin Defromont. Een tweesnijdende siciliaan met tegengestelde rokades leek na heel wat geruil dicht bij de remisehaven. Het werd een eindspel toren + ongelijke lopers maar Emile zijn koning was actiever. Na de torenruil was het eindspel verloren, ondanks de ongelijke lopers. Een sterke partij van de bruggeling en een pijnlijke 0 voor ons. 4,5 - 2,5.

Rabah kon Rosa opzadelen met een dubbele f-pion. Een positioneel voordeeltje waar hij uren weg mee kan. Rosa gebruikte de open g-lijn zo goed ze kon maar er kwam geen beslissende aanval. Ik heb het einde niet gezien maar Rabah werkte het blijkbaar goed af en begint als enige het seizoen met 2/2. 4,5 - 3,5.

Een nipte en spijtige nederlaag.

Volgende week komt het sterke Brasschaat en zijn wij de elo-underdog.

Uw dienaar.

Verslag van KOSK 2

Terug naar interclub

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël