Interclub KOSK 1 Ronde 11

Opwijk 1 KOSK 1 3,5 - 4,5
Stinis Steven (2223) Bouhallel Rabah (2302) 1/2 - 1/2
Goossens Hanne (2151) Defromont Benjamin (2245) 0 - 1
De Block Yordi (2150) Timmerman Gert Jan (2196) 0 - 1
Rogiers Jan (2138) Decrop Benjamin (2190) 0 - 1
Van De Perre Tom (2094) Cocquyt Tijs (2126) 1/2 - 1/2
Berbe Tom (2049) Roger Mehdi (2125) 1/2 - 1/2
Versyck Dominique (2026) Faure Stephane (2045) 1 - 0
De Block Fabio (1999) Dayer Glenn (1818) 1 - 0

Hier volgt het verslag van ploegkapitein Benjamin :

De laatste ronde van het langste en voor KOSK 1 succesvolle seizoen mochten we het in en tegen Opwijk opnemen. De tweede plaats was al een zekerheid en ook voor Opwijk stond er niets meer op het spel dus was het vooral een ronde voor de eer.

Gert-Jan was de deze maal als eerste klaar. In een stonewall neutraliseerde hij al snel wits ruimtevoordeel. De partij ging lange tijd gelijk op waardoor zijn tegenstander remise aanbood. Eén zet te laat zo bleek. Gert-Jan had een tactische combinatie waarmee hij een groot voordeel verkreeg. Van hier af aan ging het snel. 0-1.

Benjamin leek in een Siciliaan heel de partij een voordeel te hebben. Met de actievere stukken werd de druk op zwart steeds groter. De druk werd te groot en Benjamin won materiaal en de partij. 0-2.

IC-speler op pensioen, Glenn, kwam al snel weer uit pensioen om de afwezige Yen te vervangen. Lange tijd leek hij met een ruimtevoordeel goed in de partij te zitten, maar bij na het ruilen van enkele lichte stukken bleef hij zitten met een slechte loper tegen sterk paard en moest hij de enige open lijn aan zwart laten. Zijn tegenstander speelde het vanaf hier zeer netjes en drukte Glenn van het bord. 1-2.

In een Franse opening verraste mijn tegenstander mij met een zijvariant. Ik besloot een pion te offeren voor actieve stukken en meer ruimte. Met f2-f4-f5-f6 probeerde ik de stelling open te breken. Helemaal correct was het niet, maar mijn tegenstander reageerde hier slecht op waardoor ik vrij vlot in een gewonnen positie terecht kwam. 1-3.

Tijs leek er heel de partij niet aan te pas te komen. Hij stond heel de partij slechter en moest enorm oppassen om niet op slag te verliezen. Zijn tegenstander weigerde echter enkele malen de positie volledig af te maken en ging in het eindspel met 2 pionnen meer uiteindelijk de fout in. Hij verloor één van de pionnen en de positie bleek niet meer te winnen. 1,5-3,5.

Stephanes opening was geen groot succes. Hij stond vrijwel meteen in de verdrukking. Pogingen om los te komen lukte niet en bij het ingaan van het eindspel verloor hij 2 pionnen. Wit maakte geen fouten meer en haalde het volle punt binnen. 2,5-3,5.

Mehdis partij had veel weg van zijn partij van vorige week. Hij verbruikte veel tijd, won al vroeg in het middenspel een pion en wikkelde af naar een beter eindspel. Jammer genoeg slaagde hij er net als vorige week niet in om het beter eindspel af te maken en moest hij weer vrede nemen met een puntendeling. 3-4.

Bij Rabah kwam er een complexe stelling op het bord. Hij leek iets beter te staan en toen hij bij het ingaan van het eindspel een dame tegen een toren en een paard won zag het er rooskleurig uit. Rabah speelde echter niet optimaal en liet wits vrijpion helemaal tot c7 komen. Even leek het erop dat hij ging verliezen, maar Rabah kon nog net op tijd afruilen naar pion vs paard en pion waarbij hij wits laatste pion kon gaan oprapen met de koning. 3,5-4,5.

Zo sluiten we het seizoen af met een zoveelste 4,5-3,5 overwinning. We verloren slechts éénmaal en dan nog tegen de op papier zwakste ploeg die we tegen kregen dit jaar. Zo missen we de titel en de promotie op slechts 1 matchpunt, of zo dachten we toch. Niet veel later kregen we het nieuws dat er een ploeg in de hoogste klasse zich volgend jaar terug trekt. Zo zou het misschien toch kunnen dat de ploeg de KOSK volgend jaar in 1e klasse mag representeren.

Benjamin.

Verslag van KOSK 2

Terug naar interclub

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël