Captain Evans

William Davies Evans zag het levenslicht op 27 januari 1790. Hij werd geboren in Sint Dogwells, Pembrokeshire te Wales. Zijn ouders, John Evans afkomstig uit Sint Dogwells en Mary Davis afkomstig uit Nevern, hadden zich daar gesetteld na hun huwelijk op 12 april 1787.

Het is bijna zeker dat de jonge Evans school liep in de Haverfordwest Grammar school. Dit is namelijk de enige school van enige ouderdom in deze streek. Helaas zijn de oude schooldocumenten vernietigd waardoor we hier niet 100 procent zeker van kunnen zijn.

Begin 1800 verhuisde de familie Evans naar Castle Pill. Deze plaats ligt in een inham van de Milford haven in het zuid westen van Wales. Vier jaar later braken de Napoleontische oorlogen uit. Napoleon wilde namelijk een invasie in het Verenigd Koninkrijk starten. Het Verenigd Koninkrijk had militairen te kort en riep bijgevolg zijn inwoners op om te helpen verdedigen. Zo werd ook William Davies Evans opgeroepen, die toen amper 14 jaar was. Hij werd ingezet bij de zeemacht. Een jaar later, op 21 oktober 1805, vond de Battle of Trafalgar plaats. Daarin versloegen de Britten een coalitie van Fransen en Spanjaarden. Ze slaagden er zelfs in om geen enkel schip te verliezen, terwijl hun tegenstanders 22 schepen verloren. Ondanks deze overwinning betekende dit niet het einde van de oorlog en dus bleef ook William Davies Evans zijn land trouw dienen op zee.

In 1815 eindigde de oorlog. William Davies Evans werd overgeplaatst naar de post afdeling. Bij deze job kon hij op zee blijven. In de jaren die volgden klom William Davies Evans hogerop. De ultieme bekroning volgde in 1819 toen hij de titel van 'Kapitein' verkreeg. Vanaf dit moment ging William Davies Evans voortaan door het leven als Captain Evans. Het jaar voordien had hij net leren schaken. Nu hij de titel van Captain had behaald maakte hij kennis met Luitenant Harry Wilson. Op dat ogenblik was hij één van de meest attractieve personen in de schaakwereld. Omdat Captain Evans zijn land zo goed had gediend tijdens de oorlog, wilde Harry Wilson Captain Evans wel helpen om zijn schaakspel te verbeteren. In het begin kreeg Captain Evans nog een toren voorsprong maar al snel bekampten ze elkaar met gelijk materiaal. Al deze partijen werden gespeeld in Milford in de periode 1820 – 1826. In die periode werd Captain Evans een hele goede schaker.

In 1824 zat Captain Evans op een postschip tussen Milford en Dunmore toen hij het gambiet dat zijn naam draagt uitvond. Het Evans gambiet was het resultaat van de studie van de Giuoco Piano variant die werd beschreven in het boek Sarrats Treatise. Captain Evans werkte zijn uitvinding verder uit en in 1826 kreeg de kans om zijn gambiet persoonlijk te demonstreren in de London Chess Club. De beste Britse schaakspeler van dat moment William Lewis weigerde echter om het op te nemen tegen Captain Evans. Rond diezelfde tijd kwam Alexander McDonnel zich bij de London Chess Club voegen. Tegen hem kon Captain Evans zijn uitgevonden gambiet testen en met succes! Het Evansgambiet begint met de volgende zetten :

1. e4 e5
2. Pf3 Pc6
3. Lc4 Lc5
4. b4

 
 

We zien dus dat wit een pion offert om aanval te verkrijgen.

Ondanks de weigering van William Lewis om het op te nemen tegen Captain Evans hielp hij hem wel bij het uitwerken van zijn gambiet. In 1832 publiceerde William Lewis het boek "Second Series of Lessons" met daarin de analyse van het Evans gambiet. Naast die analyse werden ook 50 partijen gepubliceerd van Captain Evans waarin hij zijn opening speelde. William Lewis schrijft in dit boek expliciet dat het gambiet naar zijn uitvinder wordt genoemd en zo kwam het Evans gambiet tot leven.

In de periode 1830 – 1840 hield hij zich bezig met zijn eigen beroep. Er gebeurden vele scheepsrampen omdat de kapiteins van de schepen de andere schepen niet zagen bij duisternis. Captain Evans brak zijn hoofd over een oplossing om dergelijke ongelukken te vermijden. Zo bedacht hij het drie lichten systeem. Daarbij is elk schip uitgerust met drie lichten : een toplicht dat wit is; een bakboord licht dat rood is en een stuurboord licht dat groen is. In eerste instantie werd nog geprobeerd met enkel het witte licht maar toen twee schepen op elkaar voeren die beide enkel het witte licht gebruikten, werd toch het drielichtensysteem ingevoerd. Dit systeem wordt op heden nog steeds gebruikt! Voor zijn uitvinding werd hij rijkelijk beloond door de Engelse regering en de tsaar van Rusland schonk hem een gouden chronometer.

In 1840 ging Captain Evans op vijftigjarige leeftijd met pensioen wegens gezondheidsredenen. Voor de volgende tien jaar nestelde hij zich in London waar hij zich weer vol op het schaken stortte. Zo speelde hij nog vele partijen maar hij vond ook de oplossing op onderstaande puzzel :

 
 

Lange tijd dacht men dat deze stelling altijd remise was, maar Captain Evans bewees dat de speler die mag beginnen wint. Bij zijn laatste schaakactiviteit in London was hij scheidsrechter bij een tornooi met 12 spelers. Daarna verlaat hij London.

In 1853 keerde Captain Evans terug naar London om de wedstrijd tussen Staunton (Engeland) en Harrwitz (Duitsland) bij te wonen. Meer zelfs : beide spelers mochten twee hulpkrachten inschakelen en Captain Evans was een hulpkracht bij Staunton! Er bleken echter te veel problemen op te treden om de wedstrijd te organiseren waardoor ze nooit heeft plaatsgevonden.

Daarna verdween Captain Evans voor 18 jaar van de radar. Waar hij al die tijd gezeten heeft weet niemand maar in 1872 ontvangt Herr Meyer een brief van Captain Evans gepost te Oostende, dat hij tijdens zijn vele zeevaarten had leren kennen. Captain Evans had op dat moment al een slechte gezondheid waardoor hij de brief had gedicteerd. Herr Meyer had in die tijd een column in de Engelse krant Gentlemen's Journal. In de juni editie van deze krant publiceerde bij deze brief. Daarin stond onder andere te lezen dat Captain Evans niet meer terug kon keren naar het Verenigd Koninkrijk omdat hij te veel schulden had gemaakt. Als reactie hierop en omdat Captain Evans zoveel betekend had voor de schaaksport werd een geld inzamelactie gehouden. Helaas kwam dit te laat want Captain Evans overleed op 3 augustus 1872 in de Christinastraat te Oostende. Hij liet een vrouw en een zoon achter. Hij werd begraven op het oude kerkhof langs de Nieuwpoortsesteenweg.

In 1997 werd er enkele vervallen graven op het oude kerkhof opgeruimd. Daarbij zat ook het graf van Captain Evans. In 2006 werd zijn graf echter terug in ere hersteld. Naast zijn familie van de vierde generatie en onze voorzitter was ook focus aanwezig :

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

© 2013 – 2021 Olivia & Michaël