SVBT 2012

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zaterdag 28 juli stond de jaarlijkse editie van het SVBT tornooi op het programma. Dit is een tornooi waarin verschillende schaakclubs elkaar bekampen in verschillende disciplines. Deze disciplines zijn : schaak, voetbal, badminton en tafeltennis. Het tornooi is al goed gekend in het Vlaamse land en de deelnemende ploegen komen van overal. Deze ploegen waren Brasschaat, Brugge, Kortrijk, Lommel, Oostende, Oostkamp, Opwijk en Zottegem.

Vorig jaar kende de Oostendse delegatie een tegenvallend resultaat, mede door slechte paringen. Dit jaar wilden ze beter doen. De Oostendse delegatie bestond uit : Beuselinck Steven, Peeren Yen, Pincket Thomas, de zoon van Werner, Wuyts Tom, Wollaert Brian, Poppe Gaitan en Passchijn Maarten.

Helaas voor Oostende vielen de paringen opnieuw tegen. Zo openden tegen Opwijk, die op papier toch wel een kandidaat was om het tornooi te winnen. De eerste sport die we moesten beoefenen was het tafeltennis, waar de Oostendse delegatie dacht een kansje te hebben. Opwijk toonde zich echter veel beter en het tafeltennis werd met grote voorsprong door hen gewonnen. Daarna volgde het schaken maar ook hier was Opwijk duidelijk veel sterker. Dit betekende dat we het voetbal en de badminton moesten winnen om nog een kans te maken op de titel. De daaropvolgende sport was voetbal. Oostende had een geheim wapen meegebracht onder de vorm van coach Glenn. Hij gaf aanwijzingen maar desondanks beet Oostende in het zand. Daarna volgde nog het afsluitende badminton waarin Oostende de eer redde door gelijk te spelen. Door deze zware nederlaag was Oostende uitgeschakeld voor de eerste plaats. Het hoogst haalbare was nog de vijfde plaats. Om die vijfde plaats te behalen moest Oostende voorbij Zottegem zien te geraken, wat op zich wel een haalbare kaart leek. Opnieuw mochten we beginnen met het tafeltennis. Deze keer mistten we onze start niet! We wonnen de tafeltennis. Daarna volgde het schaken maar hier bleken onze tegenstanders te sterk en score hing opnieuw in evenwicht. Daarna volgde het voetbal. Daar Zottegem uit redelijk wat jonge gasten bestond, werd het ergste gevreesd maar opnieuw konden we rekenen op de aanwijzingen van onze coach. Het werd een waar spektakel maar moesten toch de duimen leggen met 14 – 9. Dat betekende bijna zo goed als zeker de uitschakeling want als we de badminton wonnen zou er gekeken worden naar de "bordpunten". Doordat we het voetbal met vijf doelpunten verschil hadden verloren, leek dit niet in ons voordeel uit de draaien. Bij de gedachte aan dit fenomeen leken de KOSKers wat van hun melk met als gevolg dat de badminton ook verloren werd. Dit betekende dus geen vijfde plaats!

Tot slot mochten Kortrijk en Oostende uitmaken wie de laatste en wie de voorlaatste zou eindigen, terwijl Brugge en Opwijk zouden uitmaken wie de titel in de wacht zou slepen. Opnieuw was het tafeltennis het eerst aan de beurt. Oostende ging er volop voor en verpletterde Kortrijk met 7 – 1. Daarna volgde het potje schaak. Daarin bleken we echter niet opgewassen tegen Kortrijk, die het schaken won (mede dankzij een onregelmatige zet van Glenn). Daarna volgde het voetbal. Daarin startte Oostende serieus met een vroege 2 – 0 voorsprong. De Koskers vonden dat te gemakkelijk ging en begonnen wat nonchalanter te spelen. Het gevolg hiervan was dat ze zichzelf in de problemen brachten. Gelukkig hielden ze het hoofd koel en wonnen met 4 – 2. Tot slot volgde het badminton. Na wat rekenen en tellen, bleek dat enkel een zware nederlaag de Koskers nog naar de laatste plaats kon duwen. De KOSKers lieten het echter niet zover komen en blikten Kortrijk ook in het badminton in zodat ze zevende werden. De winnaar van het gebeuren werd Brugge die in een spannende finale afstand nam van Opwijk. Na een verfrissende douche lieten we de pizza's aanrukken zodat we terug op krachten konden komen. Daarna konden we moe maar voldaan terug keren naar huis en ons beginnen voorbereiden voor de editie van volgende jaar.

Eindstand :

Ploeg
1 KBSK
2 Opwijk
3 Oostkamp
4 Lommel
5 Zottegem
6 Brasschaat
7 KOSK
8 Kortrijk
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël