SVBT 2015

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zaterdag 1 augustus stond het SVBT tornooi op het programma. Dit is het tornooi waarin schaakclubs elkaar bekampen in vier verschillende sporten. Deze zijn schaken, voetbal, badminton en tafeltennis.

Na een jaartje oponthoud vond het tornooi terug plaats in Oostende. Er namen 8 ploegen deel aan het tornooi. Deze waren : Brasschaat, KOSK, KBSK, Lommel, Mechelen, Oostkamp, Opwijk, en Zottegem. Dit jaar werd de tornooiformule van vorig jaar wat aangepast. Zo namen alle ploegen het tegen elkaar op maar ze bekampten elkaar slechts in twee sporten. Deze sporten werden wat opgedeeld zodat iedereen elke sport ongeveer evenveel keer deed.

De KOSK kende geen goed begin. Ze moesten het opnemen tegen één van de favorieten voor de eindzege : Lommel. Na een logische nederlaag in het schaken, moesten we voetballen tegen hen. We begonnen met goede ambitie maar al snel bleek dat onze verdediging geleek op een stuk gruyère kaas ... te veel gaten. Bijgevolg werd ook de voetbal met zware 7-3 cijfers verloren.

In de tweede ronde konden we gelukkig wel de nul van de tabellen vegen. Dankzij ons sterk badminton team versloegen we Zottegem vrij makkelijk. Zij namen echter revanche door de voetbal te winnen. Deze speelde de KOSK wel een goede partij maar desondanks werd er met nipte 3-2 cijfers verloren.

In de derde ronde namen we het op tegen Mechelen. Daarin verloren we zowel het schaken als de tafeltennis nipt. Zo waren we iets voor halfweg en leek het tornooi al in een definitieve plooi te liggen. Opwijk en Lommel zouden uitmaken wie er kampioen werd en voor de derde plaats ... kwam iedereen nog in aanmerking. Dit was het teken voor de KOSK om in de vierde ronde nog een tandje bij te steken. Brugge werd de tegenstander en tegen hen toonden we dat het voetballend steeds beter in elkaar zat. Deze keer speelden we 2-2 gelijk waarna badminton op het programma stond. Daarin toonde de KOSK zich duidelijk de sterkste.

In de vijfde ronde werd Oostkamp onze tegenstander. Na een gelijkspel bij het schaken, won de KOSK nipt de tafeltennis en kwam de derde plaats in het vizier. Helaas moest de KOSK het dan opnemen tegen Opwijk. De enige ploeg die min of meer gelijke tred kon houden met Lommel. Indien Opwijk won van de KOSK konden Lommel en Opwijk in de laatste ronde uitmaken wie de kampioen zou worden in een onderling duel. Dit was echter buiten de KOSK gerekend. We wonnen namelijk de voetbal en deelden daarna de punten in de tafeltennis. Zo was Lommel met nog een ronde te gaan zeker van de titel.

In de laatste ronde moest de KOSK het nog opnemen tegen Brasschaat. Daarin stuntte Stefaan. Hij won namelijk van een grootmeester! Weliswaar in de badminton maar toch. Zijn ploeggenoten volgden veelal zijn voorbeeld waardoor de badminton vrij eenvoudig gewonnen werd. Daarna volgde voetbal en ook daarin trok de KOSK aan het langste eind.

Zo wint Lommel dus het tornooi voor Opwijk. De KOSK ziet zijn remonte beloond met een derde plaats samen met Oostkamp.

We kunnen terugblikken op een sportief en geslaagd tornooi met een verdiende winnaar. We kijken al uit naar de editie van volgend jaar!

Eindstand :

Ploeg Punten
1 Lommel 12,5
2 Opwijk 8
3 KOSK 7,5
4 Oostkamp 7,5
5 Mechelen 6
6 KBSK 6
7 Zottegem 5,5
8 Brasschaat 3
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël