SVBT 2016

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zaterdag 30 juli stond het jaarlijkse SVBT tornooi op het programma. Dit is een tornooi waarin schaakclubs elkaar bekampen in vier verschillende sporten. Deze zijn schaken, voetbal, badminton en tafeltennis.

Er namen 8 ploegen deel aan het tornooi. Deze waren dezelfde als vorig jaar namelijk : Brasschaat, KOSK, KBSK, Lommel, Mechelen, Oostkamp, Opwijk en Zottegem. Er werd een round robin gespeeld waarin de teams elkaar bekampten in twee van de vier sporten.

De favoriet voor de eindzege was Lommel, tevens titelverdediger. Zij bleken de eerste tegenstander te zijn van de KOSK. Geen gemakkelijk begin dus en dit bleek al in het tafeltennis. Daarin verloor de KOSK met duidelijke 6-2 cijfers. Daarna volgde badminton. Daarin toonde de KOSK dat ze nog altijd over heel wat badminton talent bezit. De KOSK hield Lommel knap op een 4-4 gelijkspel en daarmee was meteen ook de nul van de tabellen.

In de tweede ronde moest de KOSK Opwijk bekampen. In het voetbal won de KOSK verdiend met 3-1. Ook in het tafeltennis toonde de KOSK zich de sterkste. In de derde ronde wachtte Mechelen. Eerst moest er geschaakt worden tegen hen maar ze bleken daarin veel te sterk wat een logische nederlaag opleverde. Daarna mochten we opnieuw voetballen. Na een potige en kansrijke wedstrijd moest de KOSK nipt de duimen leggen met 3-2.

In de vierde ronde moest de KOSK de ploeg uit Zottegem bekampen. In de badminton toonde de KOSK zich de sterkste. Daarna volgde een schaakduel. Ook daarin toonde de KOSK zich de betere. Dankzij deze overwinning klom de KOSK naar de derde plaats in het klassement. De winnaar leek halverwege het tonooi al bekend te zijn. Er stond geen maat op Lommel en ze hadden al een aardige voorsprong opgebouwd. Voor de ereplaatsen kwamen nog heel wat ploegen in aanmerking namelijk : KOSK, KBSK, Mechelen en Oostkamp.

In de vijfde ronde was Brugge de tegenstander. De KOSK moest hen bekampen in tafeltennis en voetbal. In het tafeltennis trok Brugge na een spannende strijd aan het langste eind. Ook het voetbal was een spannend duel. De KOSK won de wedstrijd met 4-3 maar daar waren aan beide zijden enkele discutabele fases bij. In de zesde ronde moest de KOSK het dan opnemen tegen één van hun rechtstreekse concurrenten Oostkamp. De KOSK moest eerst tafeltennissen tegen hen. Na een spannend duel werd er met nipte 5-3 cijfers gewonnen. Daarna volgde schaken. Het beloofde geen gemakkelijk duel te worden maar de KOSK trok toch aan het langste eind. Zo bleef de KOSK op de derde plaats staan en had het nog uitzicht op de tweede plaats.

In de laatste ronde moest de KOSK het opnemen tegen Brasschaat. De KOSK moest dit duel winnen en hopen dat Lommel punten haalde tegen Mechelen dat de tweede plaats bekleedde. Na het eerste duel zat de KOSK nog op schema. De KOSK won de badminton en Mechelen verloor van Lommel. In het tweede duel won de KOSK het schaken met 4,5-2,5 en Mechelen verloor nipt het tafeltennis van Lommel waardoor de tweede plaats een feit was.

Zo kroont Lommel zich tot kampioen! De KOSK ziet zijn sterk tornooi beloond met een tweede plaats. Brugge en Mechelen stranden op de derde plaats.

We kunnen terugblikken op een sportief en geslaagd tornooi met een verdiende winnaar. We kijken al uit naar de editie van volgend jaar!

Eindstand :

Ploeg Punten
1 Lommel 12
2 KOSK 9
3 Mechelen 8
4 KBSK 8
5 Oostkamp 6
6 Opwijk 5
7 Zottegem 4,5
8 Brasschaat 3,5
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël