SVBT 2018

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zondag 29 juli stond het jaarlijkse SVBT tornooi op het programma. Dit is het tornooi waarin acht schaakclubs elkaar bekampen in vier verschillende sporten. Deze sporten waren schaken, voetbal, badminton en tafeltennis.

Dit jaar moest er een ploeg afhaken. Brasschaat liet deze editie aan zich voorbij gaan waardoor we met slechts zeven ploegen aan het tornooi begonnen. De zeven ploegen waren dezelfde als vorig jaar : KBSK, KOSK, Gent, Lommel, Oostkamp, Opwijk en Zottegem. Brugge en Lommel, die respectievelijk de laatste en voorlaatste winnaar waren, leken opnieuw de twee favorieten die zouden strijden om de titel.

De KOSK kon zich in de eerste ronde nog wat opwarmen want doordat er maar zeven ploegen waren, was er telkens een bye. In de eerste ronde was dit de KOSK.

Het tornooi begon dus eigenlijk maar in de tweede ronde. De tegenstander van dienst was Opwijk. De eerste sport waarin we hen moesten bekampen was badminton. Daarin toonde de KOSK dat ze nog over heel wat talent beschikten want ze wonnen met 7-1. Daarna volgde een partijtje schaken maar daarin liep het minder goed af. De KOSK verloor met nipte 3,5-4,5 cijfers.

In de derde ronde moest de KOSK het opnemen tegen Zottegem. De eerste sport waarin we hen moesten bekampen was voetbal. De tactiek van de KOSK had veel weg van de tactiek van Frankrijk op het WK. Veel verdedigen, weinig voetballen en wachten op de fout van de tegenstander. Die fouten kwamen er ook en uiteindelijk won de KOSK met 2-1, al moet gezegd worden dat Zottegem de beter voetballende ploeg was. Daarna volgde tafeltennis. Daarin toonde Zottegem zich de betere. Ze wonnen met 6-2.

In de vierde ronde moest de KOSK het opnemen tegen één van de favorieten Brugge. We begonnen met schaken maar daarin toonde Brugge dat het veel sterker was. We verloren met zware 7-1 cijfers. Daarna volgde voetbal. Hierin wilden we revanche nemen met dezelfde tactiek als degene waarmee we Zottegem versloegen. Helaas kenden we dit keer minder succes. We verloren met nipte 1-0 cijfers.

In de vijfde ronde moest de KOSK het opnemen tegen de andere favoriet Lommel. Hierin begonnen we met badminton. Beide ploegen waren zeer sterk in badminton en dit bleek ook op de velden. Ook de nodige dramatiek kon hierin niet wegblijven. Toen Lommel 2-1 voorstond kreeg Tom een kramp in zijn kuit. De partij werd stilgelegd zodat hij even kon bekomen. Ondertussen werd er op de andere velden doorgespeeld. Toen deze gedaan werden, bleek Tom zijn partij van doorslaggevend belang te zijn, want het stond 4-3 in het voordeel van Lommel. Tom verbeet de pijn van de kramp, speelde verder en won zijn partij. Zo werd het dus 4-4. Daarna volgde het schaken. Hierin slaagden we erin om te stunten in het schaken. Lommel was sterker maar het eindresultaat was 4-4. Tot aan de vierde ronde had Zottegem goed gelijke tred gehouden met Lommel en Brugge maar na een dubbele nederlaag tegen Brugge waren ze uit titelkoers geslagen. In de laatste twee ronde mochten Brugge en Lommel het onderling uitmaken wie de winnaar zou worden. Brugge stond eerste met een punt meer dan Lommel en in de volgende ronde mochten ze het tegen elkaar opnemen.

In de zesde ronde moest de KOSK het opnemen tegen Gent. We begonnen met tafeltennis. Het ging lang gelijk op maar uiteindelijk trok Gent aan het langste eind met 5-3. Daarna volgde nog voetbal. Na een goede eerste helft konden we gaan rusten met 0-0. Helaas kregen heel wat spelers last van vermoeidheid waardoor de organisatie wat weg was. Gent profiteerde daar optimaal van en won met 3-0. In de topper tussen Brugge en Lommel deed Lommel een uitstekende zaak. Ze versloegen Brugge in zowel het voetbal als in de badminton. Zo hadden ze nu een punt meer dan Brugge.

In de zevende ronde moest de KOSK het opnemen tegen Oostkamp. We begonnen met badminton en toonden daarin dat we veel beter waren. We wonnen met 7-1. Daarna volgde nog schaken. Hierin werd er gestreden tot het bittere eind maar uiteindelijk eindigde het duel op 4-4. Dankzij deze punten in de laatste ronde eindigde de KOSK op een verdienstelijke vijfde plaats.

Nog in de laatste ronde zou worden beslist wie er kampioen werd. Lommel verloor het tafeltennis van Zottegem, terwijl Brugge het schaken won van Gent. De laatste sport zou dus de beslissing moeten brengen. Daarin versloeg Brugge Gent in het tafeltennis. Lommel moest voetballen tegen Zottegem en helaas voor hen verloren ze deze match. Hierdoor kroont Brugge zich voor het tweede jaar op rij tot kampioen!

We kunnen terugblikken op een sportief en geslaagd tornooi met een verdiende winnaar. We kijken nu al uit naar de editie van volgende jaar!

Eindstand :

Ploeg Punten
1 KBSK 9,5
2 Lommel 8,5
3 Zottegem 8
4 Opwijk 5
5 KOSK 4,5
6 Oostkamp 3,5
7 Gent 3
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël