SVBT 2019

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zaterdag 27 juli stond het jaarlijkse SVBT tornooi op het programma. Dit is het tornooi waarin acht schaakclubs elkaar bekampen in vier verschillende sporten. Deze sporten waren schaken, voetbal, badminton en tafeltennis.

Door omstandigheden waren we vorig jaar slechts met zeven ploegen maar dit jaar waren we opnieuw met acht ploegen. LSV-Chesspirant nam de overgebleven plaats in. De zeven andere ploegen waren dezelfde als vorig jaar : KBSK, KOSK, Gent, Lommel, Oostkamp, Opwijk en Zottegem.

De KOSK startte in de eerste ronde met een duel tegen nieuwkomer LSV-Chesspirant. De eerste sport waarin we ze moesten bekampen, was schaken. Daarin toonden we ons duidelijk de betere want we wonnen met 6,5 - 1,5. Daarna volgde voetbal, de sport die de KOSKers het minste ligt. Desondanks kwam we op een 2 - 1 voorsprong maar in de laatste minuut kon LSV-Chesspirant nog gelijk maken en eindigde de match op 2 - 2. Toch een domper om de eerste ronde af te sluiten.

In de tweede ronde moesten we het opnemen tegen Gent. Deze keer begonnen we met badminton. De KOSK is daarin vrij goed en dat moest Gent ook ondervinden. De KOSK won met ruime 7 - 1 cijfers. Daarna volgde opnieuw schaken. Daarin ging het vrij gelijk op maar uiteindelijk wist de KOSK te winnen met 4,5 - 3,5. Zo stond de KOSK na twee ronden zowaar aan de leiding voor de favorieten Brugge, Lommel en Zottegem!

In de derde ronde moest de KOSK één van de favorieten bekampen en dat was Zottegem. Eerst werd er getafeltennist. Er volgden enkele spannende duels maar op het einde bleek Zottegem beter te zijn. Zij wonnen met 3 - 5. Daarna volgde opnieuw badminton. De KOSK hoopte om hun sterke badmintonreputatie verder te zetten maar ook Zottegem bleek over heel wat badminton talent te beschikken. Opnieuw volgden enkele spannende duels maar opnieuw trok Zottegem met 3 - 5 aan het langste eind. Zo nam Zottegem de leiding over van de KOSK. Ze hadden een punt meer dan Lommel en anderhalf punt meer dan Brugge en de KOSK.

In de vierde ronde speelde de KOSK de derby tegen Brugge. Eerst stond voetbal op het programma. Daarin bleek Brugge veel beter te zijn met een logische 0 - 2 overwinning tot gevolg. Daarna volgde tafeltennis. Net zoals in de wedstrijd tegen Zottegem, waren er hier ook veel spannende duels en deze keer wisten wel een half punt in de wacht te slepen. Het tafeltennis eindigde namelijk op 4 - 4. Daarmee was de KOSK wel uitgeteld voor de titel en ook de kansen van Brugge slonken. Zottegem won namelijk twee keer en zette Brugge zo op twee punten.

In de vijfde ronde nam de KOSK het op tegen Lommel. Zo kregen ze de drie favorieten na elkaar. Er werd gestart met voetbal. Daarin kwam de KOSK 1 - 0 voor. Daarna volgden echter enkele verdedigende fouten waardoor Lommel alsnog won met 1 - 2. Daarna volgde badminton. Lommel bleek ook over heel wat badminton talent te beschikken. Ze wonnen dan ook overtuigend met 2 - 6 van de KOSKers.

In de zesde ronde nam de KOSK het op tegen Opwijk. Na al de actieve sporten mochten de KOSKers eindelijk nog eens zitten en schaken. Het werd een spannend duel maar uiteindelijk trok Opwijk aan het langste eind. Ze wonnen met 3,5 - 4,5. Daarna volgde tafeltennis. Het verloop van de tafeltennis verliep zoals vele duels van de KOSK : spannend maar net niet. Opwijk won met 3 - 5. Nog in deze ronde stond de topper tussen Brugge en Zottegem op het programma. Daarin won Zottegem een sport, terwijl de andere op een gelijkspel eindigde. Daarmee was Brugge definitief uitgeteld voor de titel. Zottegem was nog steeds leider met een half puntje meer dan Lommel.

In de zevende en laatste ronde nam de KOSK het op tegen Oostkamp 1. Er werd begonnen met voetbal. Daarin kwam Oostkamp zeer snel 0-1 voor. Daarna volgden er heel wat kansen voor de KOSK maar helaas wilde de bal er niet in. Wel werd er meermaals op de paal of lat getrapt. Zo verloor de KOSK dus met 0 - 1. Daarna volgde nog badminton en nam de KOSK een klinkende revanche. De KOSKers wonnen met 8-0! Zo eindigde de KOSK op een verdienstelijke vijfde plaats. In deze ronde stond ook de titelmatch tussen Zottegem en Lommel op het programma. Beide ploegen wonnen een sport en daarmee kroonde Zottegem zich tot kampioen!

We kunnen terugblikken op een sportief en geslaagd tornooi met een verdiende winnaar. We kijken al uit naar de editie van volgend jaar!

Eindstand :

Ploeg Punten
1 Zottegem 11,5
2 Lommel 11
3 KBSK 9,5
4 Opwijk 9,5
5 KOSK 5
6 LSV-Chesspirant 3,5
7 Oostkamp 3,5
8 Gent 2,5
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël