Simultaan 2011

Jeugdtornooi
Simultaan
West-Vlaams blitz kampioenschap

Op zaterdag 2 juli ging de veertigste simultaan door op het zonovergoten Wapenplein. De simultaangever van dienst was de Armeense (die weliswaar is Frankrijk speelt) grootmeester Tigran Gharamian. Misschien geen bekende naam maar hij heeft toch een elo van 2650. Hij staat daarmee op plaats 75 van de wereldrangschikking en hij is de vierde beste speler van Frankrijk.

De simultaan was een succes en de dertig beschikbare plaatsen waren allemaal bezet. Tigran ging in een sneltempo van bord tot bord. Enkel bij het Russisch rijtje met KOSK spelers Yen, Igor, Bruno en Dirk ging het begrijpelijkerwijs iets trager. Al snel sneuvelden de eerste deelnemers maar ook Tigran verloor al snel zijn maximum score. Hij moest een halfje toestaan aan Ian Vandelacluze. Dit is een zestienjarig jeugdtalent van Aalter, die nu een elo heeft van 1955.

De overige spelers sneuvelden niet snel omdat de simultaangever een rustige stijl hanteerde in tegenstelling tot vroegere simultaangevers die er direct invliegen. Maar uiteindelijk toonde Tigran dat hij wel degelijk kan schaken en na enkele uren spelen werden er meer en meer stukken terug in de doos gestoken. Enkel het Russisch rijtje gaf Tigran nog de nodige kopzorgen. Maar naarmate de tijd vorderde leken de stellingen van Bruno en Igor ook verloren. Dirk daarentegen had geen makkelijke stelling en moest vechten voor remise. Maar zoals het een echte Kosker beaamt deed hij dat met verve en snoepte zo als tweede speler een halfje af. Aan het bord van Yen zat Tigran regelmatig met zijn handen in zijn haar maar Yen slaagde er niet in om het laken naar zich toe te trekken en moest zich tevreden stellen met een plusremise.

De speler die het liefste schaakte was Glenn. Hij bleef als laatste over en moest een toreneindspel met een pion minder proberen remise te houden. Helaas voor hem toonde de grootmeester hoe je zo'n stelling moet omzetten in het volle punt.

We kunnen dus terugblikken op een geslaagde simultaan met een simultaangever die slechts drie remises toestond en dus de geweldige score van 28,5 op 30 haalt!

 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël