In de derde ronde nam Anand initiatief en trok hij in het middenspel ten aanval. Carlsen pareerde de aanval, waarna Anand remise aanbood. Carlsen weigerde maar toen de dames geruild werden, werd het alsnog remise.
In de vierde ronde koos Carlsen voor de Berlijnse variant van het Spaans. Daarmee kwam hij een pion voor maar door het slimme spel van Anand kon deze een verlies met wit voorkomen. Zo stond het dus 2-2 na vier ronden.
In de vijfde ronde opende Carlsen met c4. Deze opening ging daarna over in een geweigerd damegambiet waarin Carlsen een pion won. Net zoals in de vorige ronde probeerde Anand deze pion terug te winnen. Helaas voor hem faalde hij deze keer. Toen hij nog een pion verloor liet Carlsen de winst niet meer liggen. Zo kwam Carlsen dus 2-3 voor.
In de zesde ronde koos Carslen opnieuw voor de Berlijnse variant. De partij ging gelijk op en uiteindelijk belandden de spelers in een gelijkopgaand eindspel. Daarin trok Anand alle registers open en offerde twee pionnen! Carlsen deed echter hetzelfde maar met dit verschil dat hij er een gevaarlijke vrijpion aan overhield. Anand kon deze vrijpion niet meer stoppen en dus stond hij 2-4 in het krijt.
Ook in de zevende ronde kwam de Berlijnse variant op het bord. Carlsen kwam daarin met een dubbelpion te zitten maar ter compensatie had hij het loperpaar. Na een strijd van een dertigtal zetten werden de punten gedeeld. De tussenstand werd dus : 2,5-4,5.
In de achtste ronde verscheen nog maar eens de Berlijnse variant op het bord maar deze keer had Carlsen de witte troepen. Het vervolg was deze keer echter wat aan de saaie kant. Er ontstond een symmetrissche stelling waar het moeilijk was om te winnen. Bijgevolg werden de punten gedeeld. 3-5 in het voordeel van Carlsen.
In de negende ronde werd er geopend met een Nimzo-Indische Sämischvariant. Daarin trok Anand ten aanval en verplichtte Carlsen om te verdedigen. Hij deed dit echter zeer nauwkeurig en zocht tegenkansen op de damevleugel. Daar kreeg hij ook aanvalskansen. Anand, die tot dan toe wat de tegenkansen van Carlsen er had proberen uit te halen, liet zijn verdediging voor wat het was en ging vol voor de mat. Carlsen promoveerde met schaak (zie onderstaand diagram). Daarop had Anand Lf1 moeten antwoorden. Hij speelde echter Pf1, wat een blunder is. Carlsen vervolgde met De1 waarna hij zijn nieuwe dame kon offeren tegen de toren als Anand Th4 zou spelen. Anand zag zijn blunder in en gaf op. 3-6.
|