Wereldkampioen 2014

Wereldkampioen

Kandidatentornooi

In maart 2014 werd in Chanty-Mansiejsk (Rusland) een kandidaten tornooi georganiseerd om uit te maken wie het zou mogen opnemen tegen de regerend wereldkampioen Magnus Carlsen. Aan dit tornooi deden acht spelers mee. Deze waren Viswanathan Anand (India), Vladimir Kramnik (Rusland), Dimitry Andreikin (Rusland), Veselin Topalov (Bulgarije), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbeidzjan), Levon Aronian (Armenië), Sergej Karjakin (Rusland) en Peter Svidler (Rusland). Deze acht spelers mochten deelnemen aan dit tornooi om diverse redenen. Zo mocht Viswanathan Anand deelnemen omdat hij de verliezer was van het vorige wereldkampioenschap. Vladimir Kramnik en Dimitry Andreikin mochten deelnemen omdat zij de finalisten waren van de FIDE World Cup 2013. Veselin Topalov en Shakhriyar Mamedyarov mochten deelnemen omdat zij respectievelijk de winnaar en de tweede waren in de FIDE Grand Prix 2012-2013. Levon Aronian en Sergej Karjakin mochten deelnemen omdat zij gemiddeld de hoogste elo rating hadden tussen juli 2012 en januari 2013. Peter Svidler tenslotte werd uitgekozen door de organisatie.

In de eerste ronde stonden de twee favorieten onmiddellijk tegenover elkaar. Anand moest het opnemen tegen Aronian, die de favoriet was bij de bookmakers. Na de opening kwam er een "eenvoudige" stelling op het bord. Althans dat dacht Aronian. In die stelling onderschatte Aronian de gevaren. Anand kreeg een klein voordeel (dankzij het loperpaar) dat hij al snel omzette in een groot voordeel. Anand opende de damevleugel en kon daar een vijandig paard insluiten dankzij het loperpaar. Zo werd Anand alleen leider want alle andere partij eindigden in remise.

 
 

In de tweede ronde moesten twee voormalige wereldkampioenen het tegen elkaar opnemen. Topalov bekampte Anand. Anand leek wat achter te komen met ontwikkeling maar om dat probleem op te lossen offerde hij een pion. Topalov stond nu wel een pion voor maar het was een gïsolleerde centrumpion. Anand kon duwen op deze pion en had dan ook voldoende compensatie voor zijn geofferde pion. Topalov slaagde er echter in om die pion te behouden en in een toreneindspel te komen met vier pionnen tegen drie. Ze stonden echter allemaal op dezelfde vleugel en Anand kende dan ook maar weinig moeite om de partij op remise te houden. Met dit half punt bleef Anand leider maar hij kreeg nu het gezelschap van Svidler en Kramnik, die hun partij tegen respectievelijk Andreikin en Karjakin wonnen.

In de derde ronde greep Anand echter opnieuw de leiding. Hij won zijn partij tegen Mamedyarov, terwijl alle andere partij op een puntendeling eindigden.

In de vierde ronde moest Anand het opnemen tegen Kramnik. Anand kwam beter uit de opening maar kon er verder geen voordeel uit halen. Kramnik slaagde er daarna in om de vijandige stelling binnen te dringen maar Anand had het gevaar zien aankomen en gaf eeuwig schaak. De andere uitslagen vielen echter meer voor Anand, want hij bleef leider met een half punt voorsprong op Karmnik en Karjakin.

In de vijfde ronde deelde Anand de punten met Andreikin. Dit gaf de kans aan Kramnik of Karjakin om Anand bij te benen op de eerste plaats. Ze moesten het in een onderling duel tegen elkaar opnemen. Beide spelers maakten er een boeiende en wilde partij van die zes uur duurde. Maar de partij kende geen winnaar. Ook Topalov mistte de kans om Anand bij te benen op de eerste plaats. Hij verloor namelijk van Svidler. Zo bleef Anand eerste met een half punt voorsprong op Kramnik, Aronian en Svidler. Topalov, Mamedyarov en Karjakin volgden op een punt.

In de zesde ronde deelde Anand opnieuw de punten. Deze keer met Karjakin. Opnieuw mistte Aronian de kans om Anand bij te benen. Hij kwam niet verder dan een remise tegen Andreikin. De topper van deze ronde ging echter tussen Topalov en Kramink. In een damegambiet onderschatte Kramnik een tactisch manouvre. Topalov kwam in een eindspel met een voordeel en dat buitte hij goed uit. Anand was nog steeds de leider. Zijn dichtste achtervolger was nu Aronian. Hij volgde op een half punt.

In de zevende ronde beende Aronian Anand bij op de eerste plaats. Hij versloeg Karjakin, terwijl Anand ondanks zijn voordeel niet verder kwam dan een remise tegen Svidler. Kramink werd nu derde op een half punt van het leidersduo dankzij een overwinning tegen Mamedyarov. We zaten nu halverwege het tornooi en er kwamen nog drie kandidaten in aanmerking voor de overwinning.

 
 

Nadat er in ronde 8 weinig was gebeurd (de drie spelers die streden voor de overwinning deelden de punten). Was het uitkijken naar ronde 9. Daarin stonden Topalov en Anand opnieuw tegenover elkaar. Daarin toonde Anand zich sterker in het eindspel. De spelers hadden elk nog een loper, een dame en enkele pionnen over maar Topalov had te veel zwakke punten in zijn stelling, iets wat Anand goed uitbuitte. Daarmee deed hij een gouden zaak in het klassement want zijn medeleider Aronian verloor verrassend van Mamedyarov. Aronian had nochtans eerst een mooie aanval opgebouwd maar na enkele mindere zetten, lanceerde Mamedyarov een tegenaanval die onmiddellijk succesvol was. Ook Kramink verloor in deze ronde. Karjakin speelde een onverwachtte zettenvolgorde in de opening en dit was voldoende om Kramnik uit balans te brengen. Later won Karjakin twee pionnen en het eindspel. Zo werd Anand opnieuw leider, op een punt gevolgd door Aronian.

Ronde 11 en 12 waren een maat voor niets want alle partijen eindigden in een puntendeling. In ronde 13 gebeurde er echter heel wat. Anand deelde de punten met Karjakin waardoor hij zeer dicht bij de overwinning kwam. Enkel Aronian kon hem nog van de titel houden maar dan moest hij deze ronde winnen van Andreikin. Arnonian deed er alles aan om te winnen, ook al zag de stelling er remise uit. Hij nam risico's en ... moest die bekopen. Andreikin strafte de risico's af en won de partij. Dit beketekende dat Anand op een ronde van het einde de winnaar is van het tornooi. In de laatste ronde won Karjakin nog van Arnonian waardoor hij tweede werd. De overige partijen eindigden in remise.

 
 

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap vond plaats van 7 tot 25 november 2014 in het Olympic Media Center in het Adler City District in Sochi, Rusland. Er zouden maximaal 12 partijen gespeeld worden. Indien de stand dan nog gelijk stond, zouden rapidpartijen de nieuwe kampioen aanduiden. Was de stand dan nog gelijk dan werden er twee blitzpartijen gespeeld. Indien er dan nog geen winnaar was dan zou er één Armageddon partij gespeeld worden. Hierbij had zwart slechts vier minuten tegen vijf voor wit maar zwart had aan een remise genoeg om te winnen.

 
 

In tegenstelling tot 2013 mocht Anand in de eerste ronde met wit spelen. Anand opende met het damegembiet wat door Carlsen werd beantwoord met de Grünfeld verdediging. De spelers kwamen terecht in een middenspel met dame en toren. Het werd een complexe stelling waarbij Anand veel tijd verbruikte maar desondank hield hij Carlsen op remise. Al moet gezegd zijn dat Carlsen de remise iets te gemakkelijk toe liet. Als hij in onderstaande stelling na 42 zetten 42. ... Te3! speelt, krijgt hij nog goede kansen. Hij speelde echter 42. ... Te2 wat al snel tot remise leidde.

 
 

In de tweede ronde kreeg Carlsen de witte troepen. Anand koos er voor om de Berlijnse variant te spelen. Carlsen offerde zijn loperpaar op om Anand een dubbele c-pion te geven. Echter bleek de stelling na de opening gelijk te zijn. Daarna maakte Anand het zich echter moeilijk door drie mindere zetten na elkaar te spelen. Zo kwam Carlsen beter te staan. De spelers kwam uiteindelijk in een eindspel met een dame en een toren. Daarin stond Carlsen duidelijk beter. Zijn stukken stonden actiever en hij had een "outpost" op e6. De partij eindigde nogal abrubt toen Anand in onderstaande stelling blunderde en h5 speelde. Carlsen antwoordde met 35.Db5, waarna Anand opgaf.

 
 

In de derde ronde opende Anand opnieuw met het damegambiet. Deze keer koos hij echter voor een scherpe variant met een vroege aanval op de damevleugel. Anand was duidelijk goed voorbereid en kreeg al snel een duidelijk voordeel. Carlsen probeerde nog om zijn partij te redden maar de witte pion die naar c7 was opgerukt bleek veel te gevaarlijk. Zo bracht Anand de stand terug in evenwicht.

In de vierde ronde koos Anand voor de Siciliaanse opening. Carlsen vermeed een open stelling door de gesloten Siciliaan te spelen. Na de opening stond Carlsen iets beter door de geïsoleerde d-pion van Anand. Daarna volgde een hevige strijd maar uiteindelijk eindigde deze partij in een felbevochten remise.

In de vijfde ronde speelde Carlsen een zeldzame variant van het Konings Indisch. Anand was echter goed voorbereid en was al snel in het voordeel. Na 22 zetten nam Carlsen risico. Hij sloeg de pion op b2 in plaats van een minder eindspel aan te gaan. Al snel moest Carlsen zijn pion voorsprong teruggeven en ook zijn pionnestructuur rond zijn koning was om zeep. Hij was er wel in geslaagd om de pionnen op de damevleugel onschadelijk te maken waarna de partij in remise eindigde.

In de zesde ronde speelde Carslen het Maroczy Bind systeem tegen de Kan variant van het Siciliaans. Hierdoor accepteerde hij een geïsoleerde dubbel pion in ruil voor actief spel. Anand besloot om de dames vrij snel af te ruilen maar daarna bleek Carlsen over goede winstkansen te beschikken. Op zet 26 blunderde Carlsen door Kd2 te spelen. Anad kon nu twee pionnen winnen door in onderstaande stelling 27.Pxe5! te spelen. Anand zag deze zet echter niet en speelde 27.a4?? Daarna bleek Carlsen gewonnen te staan en deze keer liet hij de winst niet meer ontsnappen. Daarmee kwam Carlsen op een 3,5-2,5 voorsprong.

 
 

In de zevende ronde werd er een theoretische variant van de Berlijnse verdediging gespeeld. Na de opening had Carlsen een klein voordeel ondanks dat hij een pion had geofferd. Op zet 31 slaagde Carlsen erin om zijn pion terug te winnen op e5. Daarmee creëerde hij twee verbonden vrijpionnen. Anand offerde echter een loper voor deze twee pionnen waarmee ook alle pionnen van de koningsvleugel verdwenen waren. Carlsen probeerde nu om de stelling te winnen maar hij slaagde er niet in om de zwarte stelling binnen te dringen. Uiteindelijk kwamen de spelers terecht in een eindspel met een koning en een toren voor Anand tegen een koning, een toren en een paard voor Carlsen. De stelling was theoretisch remise maar Carlsen probeerde toch nog om te winnen. Anand maakte echter geen fouten en na 122 zetten werden de punten gedeeld. Deze partij is de tweede langste partij gespeeld op een wereldkampioenschap. De langste partij werd gespeeld op het wereldkampioenschap van 1978 tussen Korchnoi en Karpov. Deze partij telde 124 zetten en eindigde met pat.

In de achtste ronde speelde Anand opnieuw het damegambiet waarmee hij in de derde ronde had gewonnen. Carlsen week echter snel af. Tijdens het middenspel palmde Anand de b1-h7 diagonaal in met zijn loper en dame, die daarmee naar de koning van Carlsen gericht worden. Echter kon Carlsen vrij gemakkelijk ruilen waarna de spelers in een eindspel kwamen, dat gemakkelijk remise werd gehouden door Carlsen.

In de negende ronde gebeurde er weinig. Er werd de Berlijnse verdediging gespeeld en na 20 zetten eindigde de partij in remise na zetherhaling.

In de tiende ronde speelde Carlsen de Grünfeld verdediging net zoals in de tweede ronde. Anand koos deze keer voor het Russisch systeem. Anand slaagde erin om een vrije d-pion te creëeren. Deze pion was weliswaar geïsolleerd maar was wel goed verdedigd van de andere stukken. Door deze pion werd Carlsen verplicht om te verdedigen maar hij deed dit goed. Op zet 28 offerde Anand een stuk om zijn d-pion te laten promoveren. Carlsen gaf echter het stuk terug in ruil voor deze pion. Hierna ontstond een dubbel toreneindspel en dit eindspel bleek remise te zijn. Anand moest in de laatste twee partijen minstens één keer winnen om nog wereldkampioen te kunnen worden.

In de elfde ronde werd opnieuw de Berlijnse verdediging gespeeld. Anand besloot in deze partij om op winst te spelen. Daarom offerde bij een pion op b5 om zo het intiatief te krijgen en om de b-lijn te openen. Carslen weigerde het offer maar de stelling bleef iets beter voor Anand. De iets betere stelling bleek echter onvoldoende te zijn voor de winst. Daarom offerde Anand een kwaliteit. In ruil kreeg hij een gedekte vrijpion en actief spel met het loperpaar. Het zag er gevaarlijk uit maar Carlsen toonde aan wat er fout was met het zwarte plan. Daarna drong Carlsen met zijn torens in de zwarte stelling. Na het winnen van de f-pion, kreeg ook Carlsen een vrijpion op e5. Beide spelers hadden nu een vrijpion maar de pionnen van Anand kon Carlsen tegenhouden maar Anand kon de pionnen van Carlsen niet tegen houden.

Zo kwam Carlsen op een onoverbrugbare 6,5-4,5 voorsprong. De resterende partij werd niet meer gespeeld en Carlsen werd tot wereldkampioen gekroond.

 
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël