Wereldkampioen 2018

Wereldkampioen

Kandidatentornooi

Het kandidatentornooi wordt georganiseerd om de uitdager van de huidige wereldkampioen, Magnus Carlsen, te bepalen. Dit tornooi vond plaats van 10 maart 2018 tot en met 28 maart 2018 in Berlijn (Duitsland). Aan dit tornooi deden 8 spelers mee die een dubbele round robin tegen elkaar speelden. De winnaar mag dan in november 2018 strijden om de wereldtitel tegen Magnus Carlsen. De acht spelers die mochten meedoen waren Sergey Karjakin, Levon Aronian, Liren Ding, Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk, Fabiano Caruana, Wesley So en Vladimir Kramnik. De reden waarom deze spelers mochten deelnemen waren uiteenlopend. Sergey Karjakin mocht deelnemen omdat hij het vorige wereldkampioenschap had verloren. Levon Aronian mocht deelnemen omdat hij de Chess World Cup 2017 had gewonnen. Liren Ding mocht deelnemen omdat hij tweede was geworden in diezelfde Chess World Cup 2017. Shakhriyar Mamedyarov en Alexander Grischuk mochten deelnemen omdat ze eerste en tweede waren in de FIDE Grand Prix 2017. Fabiano Caruana en Wesley So mochten deelnemen omdat ze de hoogste gemiddelde elo hadden in 2017 en omdat ze meespeelden in de Chess World Cup 2017 of de FIDE Grand Prix 2017. Tot slot kreeg Vladimir Kramnik een wildcard van de organisatie omdat zijn elo in juli 2017 ten minste 2725 elo bedroeg.

Al in de eerste ronde werd duidelijk dat het er hard aan toe zou gaan want drie van de vier partijen leverden een winnaar op. De enige partij die geen winnaar opleverde was de partij tussen Aronian en Ding. Er was een scherpe Engelse opening op het bord gekomen met een verrassend vroege h4. De partij werd vrij complex maar volgens de computer stond de stelling na achtien zetten gelijk. De spelers zelf weken af van de computervariant. Hierdoor kon Aronian een stuk winnen maar het was verre van duidelijk of dit ook een goede zet was daarom koos Aronian voor zetherhaling en dus remise. De partij tussen Caruana en So stond na vijftien zetten gelijk. Daarna lanceerde Caruana een aanval. Een goede keuze want So speelde te passief (in plaats van een tegenaanval op hang te trekken) en al snel stortte zijn stelling in. Kramnik won dan weer een moeilijke partij tegen Grischuk. Na vijfentwintig zetten voelde Kramnik dat hij aan het winnen was maar hij kon het niet onmiddellijk afmaken. Hij won dan wel een kwaliteit maar hij gaf die terug om zo een voordeel in het eindspel te hebben. Toen Grischuk op zet 38 en 42 een mindere zet speelde kon Kramnik zijn voordeel omzetten in winst. Tot slot won Mamedyarov van Karjakin. Na de opening stond de stelling gelijk. Daarna nam Mamedyarov het heft in handen en ging hij op zoek naar de winst. Karjakin kon afruilen naar een complex dame eindspel toestaan. Daarin had Mamedyarov een klein voordeel. Hij had namelijk de verst verwijderde vrijpion en een iets veiligere koning. Karjakin had nog remisekansen maar omdat het zo complex was, was het moeilijk om alles uit te rekenen. Karjakin maakte dan ook een blunder en verloor de partij.

In de tweede ronde won Grischuk zijn partij tegen So. Na de opening stond de stelling gelijk maar daarna volgde So een verkeerd plan. Hierdoor kon Grischuk een aanval opzetten die dodelijk was. Hij kon al zijn stukken in de aanval smijten terwijl So met slechts een loper kon verdedigen. Zelfs met enkele minder nauwkeurige zetten kon Grischuk de overwinning in de wacht slepen. In de partij tussen Caruana en Ding kwam een scherpe Catalaan op het bord nadat Caruana een kwaliteit offerde. Caruana had het initiatief maar de partij bleef in evenwicht. Beide spelers speelden secuur verder waardoor de partij in remise eindigde. In de partijen tussen Kramnik en Karjakin en tussen Mamedyarov en Aronian gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Zo bleven Kramnik, Mamedyarov en Caruana aan de leiding staan.

In de derde ronde probeerde Aronian Kramnik te verrassen door te openen met e4. Helaas bleek Aronian verrast te zijn nadat Kramnik al vroeg Tg8 speelde. Kramnik herinnerde zich nog vaag de ideëen in deze opening, terwijl Aronian er niet zo veel van kende. Nadat Kramnik op de zet 9 Ph5 speelde reageerde Aronjan niet goed op deze gevaarlijke situatie. Daarna bleef hij ook de belangrijke zetten van Kramnik missen. Kramnik bleef de beste zetten spelen en na zeventwintig zetten kon Aronian niets anders dan opgeven. Caruana en Mamedyarov speelde een scherpe Najdorf. Mamedyarov nam na zeventwintig zetten een gevaarlijke beslissing door de pion op h2 te slaan. Na deze zet kon Caruana een kwaliteit winnen. Mamedyarov vocht echter terug en na 40 zetten stond de stelling terug in evenwicht. De spelers probeerden nog even maar besloten dan toch om de punten te delen. In de partijen tussen So en Ding en tussen Grischuk Karjakin gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Zo wordt Kramnik alleen leider met een half puntje voorsprong op Mamedyarov en Caruana.

 
 

In de vierde ronde stond de topper tussen Kramnik en Caruana op het programma. Het werd een spannende partij met wisselende kansen. De partij begon nochtans gelijkopgaand en al snel leek remise in de maak. Cauruana gebruikte daarna veel tijd wat Kramnik aanzette om op zoek te gaan naar de winst. De complicaties die onstonden waren echter beter voor Caruana maar omdat hij te weinig tijd over had liet hij de winst liggen. Vlak na de tijdsnoodfase stond Kramnik dan weer gewonnen. Hij vond echter ook de winst niet waarna de stelling complex werd maar wel in evenwicht bleef voor een lange tijd. Tegen zet 60 speelde Kramnik twee mindere zetten waardoor Caruana alsnog aan het langste eind trok. In de partij tussen Aronjan en Karjakin kwam een scherpe Weense opening op het bord. Daarin kreeg Aronian een serieus voordeel na dertien zetten. Karjakin probeerde nog de meubelen te redden maar het mocht niet baten. In de partij tussen Grischuk en Ding kreeg Grischuk een voordeel maar Ding maakte daar al snel komaf mee waarna de partij in remise eindigde. In de partij tussen Mamedyarov en So gebeurde er niet zo veel en de partij eindigde dan ook in remise. Zo neemt Caruana de leidersplaats over van Kramnik. Hij is nu samen met Mamedyarov tweede met een half puntje minder dan Caruana.

In de vijfde ronde gebeurde er niets. Alle partijen eindigde op remise. Enkel Aronian was ontgoocheld want hij was de enige speler met concrete winstkansen tegen Grischuk.

In de zesde ronde stond de topper tussen Mamedyarov en Kramnik op het programma. In de openingsfase kende Kramnik geen problemen. Hij maakte zonder veel problemen gelijk en ging daarna op zoek naar de winst. Hij probeerde een aanval op te zetten maar toen hij vijf zetten later blunderde, verloor hij een pion en had hij een slechte stelling. Kramnik probeerde nog lang om een half puntje te redden maar slaagde daar niet in. Caurana kreeg een interessante en scherpe stelling tegen Grischuk. Op zet 27 blunderde Caruana echter en koos daarna voor zetherhaling. So slaagde er in deze ronde in om van de laatste plaats weg te komen. Hij deed dit door Aronian te verslaan. De rode lantaarn is nu voor Karjakin die de punten deelde met Ding. Zo staan Caruana en Mamedyarov nu samen aan de leiding. Ding, Grischuk en Kramnik volgen op een punt.

In de zevende ronde moest Caruana het opnemen tegen Aronian. Aronian offerde een pion en kreeg wel praktische kansen maar volgens de computer stond hij nooit beter. Op zet 32 kreeg Aronian een laatste kans om remise af te dwingen. Hij deed dit niet en uiteindelijk trok Caruana aan het langste eind. De partij tussen Karjakin en So leek op remise te eindigen nadat ze in een eindspel kwamen met elk een toren, een paard en alle pionnen op de koningsvleugel. Karjakin slaagde er echter in om So nog in de problemen te brengen. So verdedigde echter goed tot zet 35. Daar blunderde hij en hij verloor uiteindelijk op tijd. In de partijen tussen Grischuk en Mamedyarov en tussen Ding en Kramnik gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Halverwege het tornooi staat Caruana aan de leiding. Hij heeft een half puntje meer dan Mamedyarov. Ding, Grischuk en Kramnik volgen op anderhalf punt.

 
 

In de achtste ronde werd Kramnik definitief uit titelkoers geslagen. In zijn partij tegen Grischuk stond de stelling na de opening gelijk. Daarna ging Kramnik op zoek naar de winst. Dit lukte niet onmiddellijk en hij liet de kans op remise liggen om zo verder te spelen op winst. Dit bleek geen al te goede beslissing want al snel kreeg Grischuk serieuze winstkansen. Kramnik vocht terug en bracht de stelling terug in evenwicht. Daarna ging Kramnik opnieuw op zoek naar de winst maar hij gaf Grischuk opnieuw de kans om te winnen. Deze keer liet hij die kans niet liggen en won de partij. So moest het opnemen tegen Caruana. Na de opening kwam So in de problemen maar daarna speelde hij secuur verder waardoor hij een half puntje in de wacht kon slepen. In de partijen tussen Ding en Aronian en tussen Mamedyarov en Karjakin gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Zo bleef Caruana aan de leiding staan met een half puntje voorsprong op Mamedyarov. Grischuk was nu alleen derde op een punt van Caruana.

In de negende ronde moest Caruana het opnemen tegen Ding. De spelers kwamen in een complex eindspel terecht waarbij Caruana lange tijd op de stelling van Ding drukte. Daardoor kreeg Caruana winstkansen maar omdat de stelling zo complex was, kon hij het punt niet in de wacht slepen en moest hij zich tevreden stellen met remise. Ook Aronian kon druk ontwikkelen in het eindspel tegen Mamedyarov maar toen die een mooi koningsmanoeuvre vond, eindigde ook deze partij in remise. Kramnik was al enkele ronden op de sukkel en Karkjakin wilde daarnvan profiteren. Hij speelde aggresief in de opening en leek al na 15 zetten gewonnen te staan. Karjakin liet daarna nog wat tegenspel toe maar na 25 zetten had hij het tegenspel geneurtraliseerd en was het punt binnen. Tot slot gebeurde er in de partij tussen So en Grischuk niet zo veel en eindigde deze in remise. Zo bleef Caruana aan de leiding staan met een half puntje voorsprong op Mamedyarov en een punt op Grischuk.

In de tiende ronde stond de topper tussen Caruana en Mamedyarov op het programma. Daarin kon Mamedyarov wat druk ontwikkelen maar Caruana echt in de problemen brengen lukte niet. Caurana hield gelijke tred en uiteindelijk eindigde de partij op remise. In de partij tussen Kramnik en Aronian kwam de Giuco Piano op het bord. De spelers kozen voor enkele complexe varianten maar de stelling bleef in evenwicht. Kramnik bleef echter in zijn kansen geloven en bleef zoeken naar de winst. Deze keer was hij succesvol want Aronian blunderde waardoor Kramnik hem mat kon zetten. In de partijen tussen So en Ding en tussen Grischuk en Karjakin gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Zo veranderde niets aan de top van het klassement.

 
 

In de elfde ronde slaagde Karjakin erin om weer aansluiting te vinden met de top. Hij won zijn partij tegen Aronian. In die partij stond het lange tijd gelijk tot Aronian zijn a-pion opgaf. Karjakin nam het geschenk aan en buitte zijn pion voorsprong optimaal uit. Leider Caruana raakte niet verder dan remise tegen Kramnik. De partij was lange tijd interessant maar toen de torens geruild werden na 33 zetten was remise onvermijdelijk. Ook de tweede in de stand Mamedyarov raakte niet verder dan remise tegen So. In deze partij gebeurde er niet zo veel waardoor de remise een logische uitslag is. Tot slot deelden ook Ding en Grischuk de punten. Al mocht vooral Grischuk daar blij mee zijn. Ding stond namelijk gewonnnen maar in de tijdsnoodfase vond Grischuk een fantastische verdedigende zet. Maar na tijdsnoodfase leek Ding opnieuw gewonnen te staan maar hij moet nog te veel onder de indruk geweest zijn van de verdedigende zet van Grischuk want hij kon zijn voordeel niet omzetten in een overwinning. Zo blijft Caruana leider met een half puntje meer dan Mamedyarov. Grischuk en Karjakin zijn samen derde op een punt van leider Caruana.

In de twaalfde ronde stond de topper tussen Caruana en Karjakin op het programma. Daarin kreeg Karjakin een voordeeltje in de opening. Toen hij later in het middenspel een kwaliteit kon offeren speelde zijn stelling veel gemakkelijker. Hij bleef druk ontwikkelen en toen Caruana onnauwkeurig speelde kreeg hij grote problemen. Hij raakte niet meer uit de problemen en verloor zijn partij. Mamedyarov ging in zijn partij tegen Ding op zoek naar de winst maar de stelling overschreed lange tijd de remise grens niet. Toen Mamedyarov even onnauwkeurig speelde, kwam hij in de problemen. In tegenstelling tot zijn vorige partij liet Ding zijn tegenstander niet meer ontsnappen en toen hij materiaal won, was het punt binnen. In de partijen tussen Grischuk en Aronian en tussen Kramnik en So gebeurde er niet zo veel en ze eindigden dan ook in remise. Zo staan Karjakin en Caruana samen aan de leiding. Mamedyarov, Ding en Grischuk volgen op een half puntje.

In de dertiende ronde moest Caruana het opnemen tegen Aronian. Lange tijd was er niets aan de hand maar na een twintigtal zetten brak de partij open. Na een mindere voortzetting van Aronian kwam Caruana beter te staan. Aronian zocht echter tegenkansen en Caruana gaf hem die ook. Aronian offerde een stuk en kreeg zo een tegenaanval op hang. Tien zetten later zag hij echter geen vervolg meer. Hij speelde dan ook enkele mindere zetten waardoor Caruana gewonnen kwamte staan. Hierna maakte Caruana geen fouten meer en sloot de partij winnend af. Co-leider Karjakin speelde een zoutloze partij tegen So, die dan ook op remise eindigde. De topper tussen Mamedyarov en Grischuk kende een gelijkopgaand verloop tot Grischuk blunder op zet 33. Daarna kreeg Mamedyarov een winnende aanval die hij succesvol afronde. Tot slot namen ook Ding en Kramnik het tegen elkaar op. Na twintig zetten lokte Kramnik een fout uit bij Ding waardoor Kramnik materiaal won. Ding was tot aan deze ronde nog ongeslagen en wilde dit ook zo houden. Hij verdedigde zijn stelling uiterst secuur en slaagde erin om remise af te dwingen. Zo staat Caruana aan de leiding. Hij heeft een half puntje voorsprong op Mamedyarov en Karjakin.

De veertiende ronde zou de beslissing brengen. De partijen tussen Karjakin en Ding en tussen Kramnik en Mamedyarov en tussen So en Aronian eindigden allemaal op remise. Karjakin en Mamedyarov, die beiden geen winstkansen kregen in hun partij, waren nu afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Grischuk en Caruana. Deze partij kende een spannend verloop en aan de eerste tijdscontrole kwamen er wisselende kansen. Uiteindelijk hield Caruana het hoofd koel en won hij de partij. Zo wint hij het kandidatentornooi met een punt voorsprong op Mamedyarov en Karjakin. Dankzij zijn winst mag Caruana nu strijden voor de wereldtitel.

Het wereldkampioenschap gaat door van 9 november 2018 tot en met 28 november 2018 in London (Verenigd Koninkrijk). Daar zullen Carlsen en Caruana strijden om de titel.

 
 

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap vond plaats van 9 tot 28 november 2018 in het Cochrane Theatre in het College van Holborn in London. Er zouden maximaal 12 partijen gespeeld worden. Indien de stand dan nog gelijk stond, zouden rapidpartijen de nieuwe kampioen aanduiden. Was de stand dan nog gelijk dan werden er twee blitzpartijen gespeeld. Indien er dan nog geen winnaar was dan zou er één Armageddon partij gespeeld worden. Hierbij had zwart slechts vier minuten tegen vijf voor wit maar zwart had aan een remise genoeg om te winnen.

 
 

In de eerste partij kreeg Carlsen zwart en hij beantwoorde de 1.e4 opening van Caruana met de Siciliaanse verdediging. Caruana speelde de Rossolimo variant maar na 15 zetten was het duidelijk dat Carlsen beter stond. Caruana had eigenlijk geen plan meer om zijn positie te verbeteren terwijl die er voor Carlsen wel waren. Caruana verbruikte veel tijd om het zwarte gevaar te neutraliseren maar hij slaagde hier niet in. Op zet 34 stond Carlsen gewonnen maar in de onderstaande stelling vond hij De5 niet. Tot en met zet 40 kreeg Carlsen nog enkele malen de kans om beslissend voordeel te bekomen maar wegens tijdsgebrek vond hij de juiste zetten niet. Na de veertigste zet slaagde Caruana erin om af te ruilen naar een remise eindspel. Carlsen zette echter nog alles op alles en speelde nog 75 zetten verder. Het mocht echter niet baten want de partij eindigde toch op remise na een stijd van zeven uur! Deze partij telde 115 zetten en is zo vierde langste partij in de geschiedenis van het wereldkampioenschap.

 
 

In de tweede partij kreeg Caruana de zwarte troepen. De partij begon met het geweigerd Dame gambiet. Caruana slaagde erin om Carlsen te verrassen door op zet 10 Td8 te spelen. Carlsen verbruikte veel tijd maar wist te complexe varianten te vermijden. Desalniettemin stond Caruana beter en hij ging op zoek naar de winst. Carlsen wist die kansen echter af te blokken en toen hij kon afruilen naar een toreneindspel dat remise was, deelden de spelers dan ook de punten.

In de derde partij kreeg Carlsen opnieuw zwart. Opnieuw kwam de Rossolimo variant van het Siciliaans op het bord. Deze keer week Caruana zeer vroeg door op zet 6 kort te rokeren. Carlsen koos daarop voor een zeldzame variant maar het was wit die lichte druk had. Op zet 15 ging Caruana echter de mist in waardoor hij alle druk kwijt was. Daarna leek de stelling remise te zijn. De spelers ruilden nog af naar een eindspel met een licht voordeeltje voor Caruana. Hij had iets meer ruimte en een loper tegen een paard. Caruana probeerde nog maar de remise grens werd nauwelijks overschreven.

In de vierde partij kreeg Carlsen de witte kleur. Deze keer opende hij met de Engelse opening. Op zet 11 kwam Carlsen met een nieuwtje namelijk b4 maar Caruana was er op voorbereid en counterde met Ld6. Na enkele logische zetten kwamen de spelers in onderstaande positie terecht. Hierin had Carlsen de kans om een onevenwichtige stelling te bekomen met b5. Hij deed dit niet en toen Caruana dit enkele zetten later helemaal kon tegenhouden, was het moeilijk voor een van de spelers om een concreet plan te smeden. De partij eindigde dan ook al snel op remise.

 
 

In de vijfde partij kreeg Caruana de witte troepen. Hij kreeg opnieuw de Rossolimo variant van het Siciliaans tegen maar wist Carlsen deze te verrassen. Carlsen had nu veel tijd nodig, terwijl Caruana pas zijn tijd nodig had vanaf zet 13. Carlsen slaagde er echter in om de complicaties nauwkeurig in te schatten en uiteindelijk om af te ruilen naar een eindspel dat iets beter was voor hem. Caurana kende in dit eindspel echter weinig problemen om te verdedigen en al snel eindigde de partij in remise.

In de zesde partij kreeg Carlsen wit. Carslen begon deze met 1.e4 en zag dit beantwoord met de Petrov Defense. Beide spelers kenden de opening heel goed want ze blitzten naar het middenspel, dat er remise uitzag. Carlsen speelde echter nonchalant waardoor Caruana toch een voordeel wist te halen door het centrum open te gooien. Carlsen kwam onder druk te staan en op zet 26 offerde hij een paard voor drie pionnen waarvan er twee verbonden waren op de damevleugel. Zo dwong hij ook een ongelijk lopereindspel af. Caruana slaagde erin om één van de pionnen op de damevleugel te winnen maar Carlsen had sterke compensatie voor die pion waardoor het onduidelijk was hoe Caruana nog progressie zou maken. Na 67 zetten maakte Carlsen een subtiele fout die een mat in 30 toeliet voor Caruana. Die was echter zo complex dat geen mens die kon vinden. Daarna maakte Carlsen geen fouten meer en eindigde de partij in remise.

In de zeven partij had Carlsen opnieuw wit. Net zoals in de tweede partij werd het geweigerd Dame gambiet gespeeld. Deze partij volgde ook de tweede partij tot en met zet 10 toen Carlsen afweek met 10.Pd2. Caruana was echter goed voorbereid en had zijn counter klaar. Carlsen offerde tijdelijk een pion om wat druk uit te oefenen op de zwarte koningsvleugel. Toen Carlsen op zet 15 de kans kreeg om de stelling te openen, bleek hij niet genoeg te geloven in de kansen die zouden volgen. In plaats daarvan won hij zijn geofferde pion terug maar verwaterde de stelling in een remise positie. Carlsen deed nog enkele pogingen om te winnen maar Caruana hield de stelling makkelijk op remise.

In de achtste partij kreeg Caruana de witte troepen. Opnieuw kwam de Siciliaanse verdediging op het bord maar deze keer was het de Seshnikov variant. Toen de spelers 20 zetten ver waren, was de stelling zeer open. Caruana offerde in die stelling nog een pion om het centrum helemaal open te krijgen en ook de vijandige koning leek niet lekker te staan. Volgens de computer stond Caruana gewonnen maar toen hij op zet 23 Tad1 speelde bleek dit iets te traag te zijn. Toen Caruana nog een zet later h3 speelde was zijn voordeel helemaal weg. Hij koos dan maar om remise te forceren voor zijn geofferde pion hem fataal kon worden.

In de negende partij mocht Carlsen met wit spelen. Carlsen koos opnieuw voor de Engelse opening. Na een tiental zetten was de stelling van Caruana niet slecht maar het was duidelijk dat Carlsen gemakkelijkere plannen had, terwijl Caruana weinig tegenspel had. Hierdoor ruilde Caruana zijn loper tegen een paard. Zo kreeg Carlsen de betere stelling maar zwart was er zo in geslaagd om af te ruilen naar een eenvoudigere stelling met ongelijke lopers. Carlsen had nu nog aanvalskansen op de vijandige koningsstelling. Hierbij ging hij echter iets te overhaast en onnauwkeurig te werk waardoor Caruana tegenspel kreeg. Zo slaagde hij er al gauw in om al het zware materiaal af te ruilen om zo in een ongelijk lopereindspel te komen. Carlsen probeerde nog even om te winnen maar al gauw werden de punten gedeeld.

In de tiende partij kreeg Caruana opnieuw wit. Net zoals in de achtste partij volgde de Seshnikov variant van het Siciliaans. Na de opening ging de partij over in een compex middenspel waar beide spelers kansen hadden. De partij werd nog ingewikkelder toen Carlsen in de onderstaande stelling b5 speelde. Beide spelers namen nu risico‘s om te winnen. Carlsen lanceerde een koningsaanval, terwijl Caruana een vrijpion kreeg op de damevleugel. Carlsen slaagde er niet in om zijn aanval te laten doorslaan maar hij had wel de vijandige stukken op passieve velden kunnen zetten. Hierdoor kon hij de gevaarlijke vrijpion neutraliseren vooraleer het eindspel in te gaan. Daarin had Caruana een pion meer maar met zo weinig pionnen nog op het bord kon hij deze niet verzilveren en moest hij vrede nemen met remise.

 
 

Zo bleven er nog twee partijen over en stond de stand nog steeds gelijk. In de eflde partij kreeg Carlsen voor de laatste keer wit. Carlsen openede voor de tweede keer met 1.e4 wat ook al voor de tweede keer beantwoord werd met de Petrov verdediging. Caruana was zeer goed voorbereid waardoor Carlsen geen voordeel had na de opening. Als snel werden de dames geruild en kwam er een ongelijk lopereindspel op het bord. Caruana gaf daarin een pion op om zo van zijn laatste zwakte verlost te zijn en hield daarna gemakkelijk stand.

In de twaalfde en laatste partij kreeg Caruana nog eens wit. Opnieuw kwam de Seshnikov variant van het Siciliaans op het bord. De partij ging over in een complex middenspel dat Carlsen beter begreep dan Caruana. Carlsen slaagde erin om zijn pionnen meerderheid in het centrum in beweging te krijgen, terwijl hij het gevaar op de damevleugel wist te neutraliseren. Zo kreeg Carlsen een voordeel op lange termijn. Carlsen koos echter voor de tiebreaks en in een betere positie stelde hij remise voor, een aanbod dat Caruana wel moest aannemen gezien zijn stelling.

De tiebreaks begonnen met vier rapid partijen waarbij elke speler 25 minuten kreeg en 10 seconden erbij kreeg per zet. Was de stand dan nog gelijk volgden er vier blitzpartijen waarbij de spelers 5 minuten kregen en 3 seconden per zet erbij kregen. Was de stand dan nog gelijk dan zou er één sudden death match gespeeld worden. Daarbij kreeg wit 5 minuten tegen 4 minuten voor zwart. Wit moet dan echter winnen, terwijl zwart genoeg heeft aan remise om de nieuwe wereldkampioen te worden.

De tiebreaks startten dus met vier rapid partijen. Via lottrekking werd bepaald dat Carlsen met wit mocht beginnen. Hij koos opnieuw voor de Engelse opening maar ging nu over in de Smyslov variant (met 3.g3). Carlsen offerde zijn c4 pion voor meer activiteit en tegen dat de spelers 12 zetten ver waren, had Carlsen de zwarte pionnenstructuur verzwakt. Bij zet 25 won Carlsen zijn geofferde pion terug en kon hij afruilen naar het eindspel. Bij deze afruil slaagde Carlsen erin om nog een pion te winnen. Zo kon hij het eindspel aanvatten met een pion meer. De stelling was echter niet gewonnen tot Caruana blunderde. Hij liet Carlsen de kans om twee verbonden vrijpionnen te krijgen op de damevleugel en die waren niet meer te stoppen.

In de tweede partij kreeg Caruana de witte troepen. De spelers openden opnieuw met de Seshnikov variant van het Siciliaans. De partij ging over in een complex middenspel waarin Caruana dapper de pionnendoorbraak c5 speelde voor zelf gerokeerd te hebben. Carlsen ontweek de complexe verianten en sloeg dan zelf toe toen Caruana blunderde. Carlsen ontweek een vorkje en daarna kon Caruana niet meer al zijn stukken verdedigen. Zo kwam Carlsen dus op een 2 – 0 voorsprong en had hij in de volgende twee partijen aan een half punt genoeg om zijn titel te verlengen.

In de derde partij kreeg Carlsen opnieuw wit. Caruana moest winnen en speelde voor het eerst de Siciliaanse verdediging. Carlsen profiteerde echter van zijn voorsprong om de stelling zo simpel mogelijk te houden en om veel stukken te ruilen. Op zet 34 had Caruana meer dan één kans om remise te maken. Hij deed dit niet en zocht nog complicaties maar daarbij ging hij in de fout. Hierdoor kon Carlsen zijn c-pion opspelen en deze laten promoveren. Hierop gaf Caruana op.

Zo wint Carlsen dus de tiebreaks met 3 – 0 en verlengt hij zijn wereldtitel.

 
 
© 2013 – 2021 Olivia & Michaël